PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 19 d. 13:24

Tris šimtukus gavęs L. Zujevas: Gerus rezultatus lėmė nuoseklus mokymasis ir nuoširdi mokytojų pagalba

Jonava

Jonavos rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Jonavos rajono savivaldybė


310413

Praėjusią savaitę paskelbus visų valstybinių brandos egzaminų rezultatus paaiškėjo, kad jonaviečiai bendrai surinko 12 šimtukų: iš lietuvių kalbos ir literatūros egzamino pelnyti 3 šimtukai, matematikos – 3, anglų k. – 3, rusų k. – 2 ir vienas šimtukas IT egzamine.

Net 3 maksimalūs įvertinimai priklauso Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos abiturientui Lukui Zujevui, kuris, pakalbintas apie savo sėkmę, tikina neabejojantis, kad puikius rezultatus lėmė ne kas kitas, o nuoseklus mokymasis ir nuoširdi mokytojų pagalba.

Laikė septynis egzaminus

Matematika, informacinės technologijos ir rusų kalba – dalykai, šalia kurių L. Zujevo mokyklos baigimo atestate puikuojasi 100 balų įvertinimas. Be pastarųjų vaikinas laikė dar 4 egzaminus.

„Laikiau daugiausiai egzaminų, kiek tik yra leidžiama laikyti, t.y. septynis: lietuvių kalbos, anglų kalbos, matematikos, istorijos, informacinių technologijų, rusų kalbos ir fizikos. Daug kas išgirdęs tokį egzaminų sąrašą labai nustemba ir klausia: kodėl tiek daug?

Kai kurių iš šių egzaminų rezultatų man reikia norint įstoti į norimą studijų programą, o kitus egzaminus pasirinkau laikyti įdomumo dėlei. Visi tie dalykai man neblogai sekėsi ir mokykloje, todėl pamaniau, kodėl nepabandžius laikyti ir jų egzaminus. Dabar džiaugiuosi savo sprendimu, nes visų rezultatai, mano akimis, yra tikrai geri”, – kalbėjo abiturientas.

Rusų kalbos egzaminui vaikinas pasiruošė pats – šio dalyko mokykloje jis mokėsi tik iki 10 klasės.

„Tiesiog šią kalbą mokėjau nuo vaikystės, o 11 klasėje renkantis dalykus jos atsisakiau, nes būčiau turėjęs per daug savaitinių pamokų. Taip ir gavosi, kad laikiau egzaminą, nors paskutiniais metais šios kalbos mokykloje nesimokiau”, – teigė L. Zujevas.

Nujautė sėkmę

Mažiausiai klausimų vaikinui kėlė matematikos egzamino rezultatai.

„Dėl matematikos šimtuko buvau gana užtikrintas vos išėjęs iš egzamino. Pasitikrinau savo sprendimus su mokytoja, palyginau juos su internete paskelbtais preliminariais atsakymais ir supratau, kad galiu tikėtis puikaus įvertinimo. Kalbant apie kitus egzaminus, tikėjausi aukštų rezultatų, tačiau nemaniau, kad pavyks surinkti šimtukus net iš trijų jų”, – teigė L. Zujevas.

Korepetitorių neprireikė

Ruošiantis egzaminams vaikinas pasikliovė savomis jėgomis bei mokyklos pedagogų pagalba.

„Korepetitorių paslaugomis niekada nesinaudojau, tačiau įdėjau nemažai pastangų mokydamasis savarankiškai.

Manau, kad link gerų rezultatų vedė nuoseklus mokymasis ne tik gimnazijoje ar būtent prieš egzaminų sesiją, bet ir ankstesnėse klasėse. Stropiai mokiausi dar nuo pradinių klasių, tačiau žinios lyg savaime įsisavindavo pamokų metu. Svarstau, kad didžiausia mano motyvacija mokytis visada buvo noras sužinoti ką nors naujo – mokydamasis mokykloje dažnai išsikeldavau sau įvairius iššūkius, kuriuos suprasdavau ir vis dar suprantu kaip galimybę tobulėti.

Šalia to, noriu paminėti ir mokytojų pastangas suteikti kuo daugiau žinių. Visada jaučiau jas ir esu dėkingas už nuoširdžią pagalbą”, – sakė jonavietis.

Įžvelgia bandomų egzaminų naudą

Paklaustas apie jaudulį prieš egzaminus, vaikinas pasakoja didžiausią nerimą jautęs tuomet, kai laukė pirmojo abitūros žinių patikrinimo.

„Manau, kad jaudulio niekaip neįmanoma išvengti. Tai yra visiškai natūralu prieš bet kokį egzaminą, bet aš labiausiai jaudinausi prieš lietuvių kalbos patikrinimą, kadangi jis buvo pats pirmas egzaminų sesijoje. Vėliau tas jaudulys jau nebuvo toks didelis.

Manau, kad geriausiai su juo padėjo susitvarkyti visų dalykų bandomieji egzaminai, kuriuos turėjome visus šiuos mokslo metus – jų dėka žinojau, ko tikėtis egzamino metu bei kaip planuoti savo laiką, kad spėčiau atlikti visas užduotis”, – sakė pašnekovas.

Kritikuoti neskuba

Neretai prasidėjus egzaminų sesijai pasigirsta ir kritika, nukreipta į abiturientams pateiktas užduotis. Pasiteiravus apie tai, L. Zujevas tikina, kad jį nustebino tik vieno egzamino užduotis.

„Manau, kad kiekvienais metais atsiras tokių, kurie bus nepatenkinti egzaminų užduočių sudarymu. Asmeniškai man šių metų matematikos egzamino užduotys pasirodė gana lengvos ir tikrai įveikiamos daugeliui, lyginant su ankstesnių metų egzaminais. Lietuvių kalbos egzamino temos iš pirmo žvilgsnio pasirodė sunkios, tačiau susidėliojau mintis ir man pavyko parašyti neblogą rašinį.

Galbūt iš vėžių išmušė tik anglų kalbos egzamino klausymo dalis. Ir man, ir mano draugams pasirodė, kad ji buvo sunkesnė nei ankstesniais metais.

Kitų egzaminų užduotyse nebuvo kažko labai netikėto, ko nebūtų buvę ankstesniuose egzaminuose”, – teigė L. Zujevas.

lukas.jpg

Ne tik mokėsi

Šalia mokslų vaikinas laiko atrasdavo ir popamokinei veiklai.

„Anksčiau priklausiau Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Jonavos padaliniui. Ten praleidau penkerius metus. Iš pradžių buvau tiesiog savanoris, tačiau vėliau tapau ir padalinio vicepirmininku. Taip pat priklausiau ir LMS Nacionaliniam biurui. Prie LMS prisijungiau, nes norėjosi turėti kokios nors popamokinės veiklos, o ir tuo metu LMS savanoriavo nemažai mano draugų. Labai džiaugiuosi šia savo savanoryste – ten įgijau neįkainojamos patirties bei naujų pažinčių.

Aktyvus buvau ir gimnazijos veikloje. Priklausiau gimnazijos mokinių tarybai, kurioje prisidėdavau prie pertraukų metu organizuotų veiklų bei prie kasmetinio naktinio projekto „Ralio naktis“.

Taip pat dvejus metus buvau ir Jonavos r. jaunimo visuomeninių organizacijų sąjungos „Apskritas stalas” Valdybos nariu, o šiuo metu esu Kontrolės komisijos narys.

Be to, nuo penktos klasės kasmet dalyvaudavau LRT laidoje „Lietuvos tūkstantmečio vaikai”. Visada būdavo įdomu stebėti visą vidinę TV laidos kūrimo „virtuvę”, kaip yra kuriamos laidos, kurias matome per televizorių”, – kalbėjo vaikinas.

Galvoje – ne atostogos

Nors mokyklos baigimas ir įsibėgėjusi vasara daug kam asocijuojasi su atostogomis, L. Zujevo planuose – ne poilsis.

„Vasaros metu planuoju dirbti, tačiau po jos studijuosiu. Pasirinkau informacinių technologijų studijų kryptį. Kvalifikuotų IT specialistų reikia tikrai daugeliui įmonių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Dėl to ir pasirinkau sritį, kuri atrodo perspektyviausia šiandieniniame skaitmenizuotame pasaulyje”, – sakė jaunuolis.

Buvo apdovanoti

Šimtukininkų pasiekimais pasidžiaugė ne tik jų šeimos bei mokyklų bendruomenės, bet ir rajono vadovai – už kiekvieną gautą maksimalų įvertinimą jaunuoliams įteiktos 200 eurų vertės piniginės premijos ir padėkos raštai.

L. Zujevo žodžiais tariant, kiekvienas įvertinimas ir sveikinimas – malonu priedas, prisidėjęs prie džiaugsmo gavus puikius rezultatus.

„Nors mokėmės ne dėl to, tačiau visada smagu būti įvertintam”, – pokalbio pabaigoje sakė šimtukininkas.