PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Liepos 16 d. 13:06

Švietimo įstaigų vadovų išvyka į Vytauto Didžiojo Universitetą

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


309698

Užbaigiant 2023-2024 m. m. rajono pagrindinių mokyklų bei gimnazijų direktoriai ir direktorių pavaduotojai 2024 m. liepos 11 d. dalyvavo pažintinėje išvykoje į Kauną - apsilankė Vytauto Didžiojo universitete.

Vizitas tapo 2024 gegužės mėn. 28 d. Vytauto Didžiojo universiteto ir Šalčininkų rajono savivaldybės pasirašytos bendradarbiavimo sutarties, stiprinančios socialinę partnerystę tąsa.

Pažintis su universitetu prasidėjo VDU Švietimo akademijos Pedagogų rengimo centre, kurio tikslas – sukurti aplinką, kurioje galėtų bręsti savimi pasitikintis, nebijantis iššūkių, kompetentingas XXI amžiaus mokytojas. Pedagogų rengimo centras įsikūręs erdvėse, įrengtose renovuojant ir modernizuojant universiteto turimą infrastruktūrą. Čia įgyvendinant projektą „Tęsk“, finansuojamą Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis, vykdomos pedagoginių studijų ir kompetencijų tobulinimo programos, suteikiančios dalykinių, ar pedagoginės specializacijos kompetencijas ir teisę dirbti atitinkamo dalyko, ar pedagoginės specializacijos mokytoju.

VDU Švietimo akademijos kanclerės pavaduotoja doc. dr. Ilona Tandzegolskiene – Bielaglovė ir Švietimo akademijos kanclerė Lina Kaminskienė pristatė Pedagogų rengimo centro veiklą bei centre vykdomas programas. Susitikimo metu aptartos Šalčininkų rajono savivaldybės ir VDU Švietimo akademijos Pedagogų rengimo centro bendradarbiavimo galimybės rengiant mokytojus, kurių trūksta rajono mokyklose.

Vėliau laukė apsilankymas VDU Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje – muziejuje. Jame esančios ekspozicijos atskleidžia ne tik Prezidento Valdo Adamkaus asmeninio gyvenimo, profesinės veiklos bei tarnybos šalies vadovo pareigose aplinkybes, bet ir nutiesia paralelę tarp asmenybės likimo ir valstybės istorijos. Kaune gimęs ir augęs, Prezidentas Valdas Adamkus yra didelis šio miesto patriotas, todėl įrengtos ekspozicijos yra kruopščiai apgalvotos, estetiškos bei turiningai pristatančios su Prezidento veikla susijusį istorinį paveldą.

Sekanti vieta, kuri buvo aplankyta, tai - VDU Botanikos sodas, siūlantis daugybę įdomių veiklų įvairaus amžiaus mokiniams: jaunieji tyrėjai turi progą atlikti bandymus ir stebėti įvairias chemines reakcijas, gaminti aromatines druskas, auginti kristalus ir kt. Šioje vietoje galima rasti atsakymus, kodėl kaktusai spygliuoti, atskleidžiamos rūgštinių ir šarminių tirpalų spalvų kaitos paslaptys, susipažįstama su viso pasaulio augalų įvairove, tyrinėjami vandens lašo gyventojai. Nemaža dalis edukacinių programų gali būti vykdomos ir nuotoliniu būdu. Laukė apsilankymas ir VDU Botanikos sodo mokslinių tyrimų laboratorijoje, kur buvo pristatytos įvairaus amžiaus mokiniams vykdomos edukacinės programos: ‚,Eksperimentuodami mokomės“, „Genetinės informacijos kodas – DNR“, „Rūgštys ir šarmai“, „Floristikos dirbtuvės“, „Mažieji pasaulio gyventojai – vabzdžiai“ ir kt.

VDU Botanikos sodo gidė išsamiai supažindino su rožyno, gruntą valančių augalų, sodo augalų, sumedėjusių augalų, vaistinių augalų, retųjų ir saugomų Lietuvos augalų, oranžerija ir jos istorija, tropikų, sausųjų, drėgnųjų tropikų, subtropikų kolekcijomis, vabzdžių kolekcijomis bei kitomis botanikos sodo erdvėmis. Buvo, taip pat skirtas laikas pasigrožėti išpuoselėtais gėlynais ir retais augalais.

Pažintis su VDU baigėsi Vytauto Didžiojo universiteto STEAM didaktikos centre, kur buvo kalbama apie STEAM mokymo(-si) galią mokyklų inovacijai ir bendruomenių augimui bei VDU Žemės ūkio akademijos ,,Sumanaus moksleivio akademijos“ eksperimentinių klasių projekto moksleiviams įgyvendinimą. Buvo pristatytos Centro siūlomos programos, suteikiančios galimybę gilinti žinias, tobulinti mokymo metodus ir įgyti naujų įgūdžių, padėsiančių įkvėpti mokinius tyrinėti, kurti ir atrasti. Aplankytos ir šiuolaikiškai įrengtos laboratorijos.

Padėkos žodžiai skiriami Vytauto Didžiojo universiteto kanclerei Linai Kaminskienei ir kanclerės pavaduotojai doc. dr. Ilona Tandzegolskienei – Bielaglovei, visiems, kas prisidėjo prie šios turiningos išvykos veiklų įgyvendinimo bei Šalčininkų rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjai Reginai Markevič už puikiai organizuotą pažintinę kelionę.