PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 21 d. 19:55

Šis vitaminas – geriausias vyresnių žmonių draugas: ilgaamžiškumo ir geros savijautos šaltinis

Lietuva

Senjorai. Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.lt


308744

Vyresniems nei 60 metų žmonėms, siekiant pailginti gyvenimo trukmę ir sumažinti lėtinių ligų bei traumų riziką, labai svarbu gauti pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų.

„Su amžiumi organizme vyksta pokyčiai, kurie gali turėti įtakos vitaminų ir maistinių medžiagų pasisavinimui bei jų panaudojimui organizme“, – sako geriatrijos slaugytojas Christopheris Normanas.

Pakankamas vitaminų ir mineralų kiekis maiste gali padėti palaikyti energijos lygį, imuninę funkciją ir sumažinti riziką susirgti kai kuriomis lėtinėmis ligomis. Be to, dėmesys vitaminų vartojimui gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms išsaugoti kaulų sveikatą, kognityvines funkcijas ir bendrą gerą savijautą.

Vieno vitamino itin dažnai trūksta vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, o jis yra labai svarbus bendrai senjorų organizmo sveikatai. Koks tai vitaminas?

Pasak mokslininkų, daugeliui suaugusiųjų, ypač gyvenančių šiaurės pusrutulyje, trūksta vitamino D. 2023-iaisiais atliktas tyrimas patvirtino, kad kas penktas vidutinio ir vyresnio amžiaus žmogus turi vitamino D deficitą organizme. Kodėl tai taip svarbu vyresnio amžiaus asmenims? Vitaminas D atlieka svarbų vaidmenį palaikant kaulų sveikatą, padėdamas organizmui pasisavinti kalcį. Jis taip pat padeda palaikyti raumenų funkciją, o tvirtesni raumenys senjorams padeda išvengti griuvimo ir susižalojimo. Vitaminas D taip pat svarbus imuninei funkcijai, saugančiai mus nuo ligų ir infekcijų, kurioms galime tapti jautresni, kuomet senstame.

2022 metais atlikto didelio masto tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 307 tūkst. žmonių nuo 37 iki 70 metų, metu nustatytas ryšis tarp vitamino D trūkumo ir ankstyvos mirties tikimybės.

Kiek vitamino D reikia vyresniems nei 60 metų žmonėms?

Nors tai labai individualu, įprastai suaugusiesiems, vyresniems nei 60 metų, rekomenduojama gauti nuo 600 iki 800 TV (tarptautinių vienetų) šio vitamino.

Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės spinduliai, jo sunku gauti su maistu.

Todėl dažniausiai šio vitamino atsargos organizme papildomos vartojant maisto papildus. Tačiau nederėtų jų pirkti ir vartoti savavališkai. Pirmiausiai tikslinga apsilankyti pas gydytoją, kuris nustatys, kiek tiksliai vitamino jums trūksta ir pateiks rekomendacijas, kiek ir kokių papildų reikėtų vartoti.