PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Birželio 15 d. 10:11

Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Šiauliai

L. Nekrašo nuotr.

Parengė Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.LT


304571

1979-ųjų birželio mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Birželio 1 d.

Miesto plaukimo sporto mokyklos baseine vyko skęstančiųjų gelbėjimo daugiakovės varžybos. Jose dalyvavo 14 miesto bendrojo lavinimo vidurinių mokyklų gelbėtojų komandų. Visoje varžybų programoje geriausių rezultatų pasiekė 1978 m. gelbėjimo daugiakovės varžybų nugalėtojai – X vidurinės mokyklos gelbėtojai, antroje vietoje liko III vidurinės mokyklos komanda ir treti – VII vidurinės mokyklos gelbėtojai. 100 m plaukime laisvu stiliumi mergaičių tarpe nugalėjo V vidurinės mokyklos moksleivė R. Varanavičiūtė. Berniukų grupėje šioje rungtyje pirmavo X vidurinės mokyklos atstovas V. Laurutis.

Birželio 2 d.

„Elnio“ moterų rankinio rinktinė sezoną užbaigė viešnage Breste, kur sužaidė dvejas draugiškas rungtynes su vietos rankininkėmis. Blankiai žaidė šiaulietės, tik ką išlipusios iš traukinio. Jos pirmąjį susitikimą Breste pralaimėjo rezultatu 13:15, bet užtai įrodė, kad yra pranašesnės, kitą dieną laimėdamos rungtynes 27:15. Net 10 įvarčių pelnė S. Ridikaitė, 5 – R. Kamarauskaitė, po 3 – A. Vyšniauskaitė ir G. Marudinova. Ruoštis naujam sezonui „Elnio“ rankininkės pradės liepos mėnesį.

Birželio 5 d.

Mieste įvyko daug renginių, skirtų Tarptautinei vaikų gynimo dienai. Birželio 1-osios vakare
K. Požėlos kultūros ir poilsio parke susirinko gausus būrys šiauliečių. Ten vyko baigiamasis choreografinių kolektyvų festivalis „Te visad šviečia saulė“. Įspūdingai atrodė festivalio choreografinių kolektyvų atlikta A. Masėnienės kompozicija „Te visad šviečia saulė“. Žiūrovai nuoširdžiai plojo jauniesiems šokėjams iš Gardino už jų nuotaikingus šokius, meniškai ir išraiškingai šokusiems Talino jauniesiems šokėjams, Statybos tresto „Želmenėlių“ ir Kultūros rūmų choreografiniams kolektyvams.

Birželio 6 d.

Dauguma „Vairo“ gamyklos inžinerijos technikos darbuotojų yra sudarę asmeninius kūrybinius planus ir lenktyniauja už kuo didesnį indėlį į dešimtojo penkmečio fondą. Pernai tokiame lenktyniavime dalyvavo beveik 150 žmonių. Aktyviausi buvo liejyklos inžinieriai, pateikę 17 kūrybinio darbo ataskaitų. Didžiausią ekonominį efektą – 25,400 rublių davė 5-ojo cecho inžinierių ir technikų sumanymai ir darbai.

Birželio 7 d.

„Aušros“ muziejaus darbuotojai S. Bieliauskas ir A. Zaukas surengė filatelijos parodą, skirtą Tarptautinei muziejaus dienai. Parodoje eksponuojami TSRS ir kitų socialistinių šalių ženklai, specialūs antspaudai ir vokai, atspindintys Tarybų Sąjungos laimėjimus kosmose. 24 ekspozicijos lakštuose rodoma per 400 pašto suvenyrų. 14 parodinių lapų skirta pirmajam mūsų planetos kosmonautui Jurijui Gagarinui. Filatelistus sudomino vokas su „Sojuz-5“ įgulos autografais, ženklai, skirti Interkosmoso programai. Tai pirmoji muziejininkų surengta filatelijos paroda.

Birželio 8 d.

Šiaulių „Statybininko“ futbolininkai kol kas nesėkmingai rungtyniauja čempionate. Nepalankiai šiauliečiams susiklostė trečiadienio rungtynės savo aikštėje su Alytaus „Dainavos“ vienuolike. Iki šio susitikimo „Statybininko“ komanda iš 16 galimų taškų savo sąskaitoje turėjo tik 7, o alytiškiai po 9 rungtynių buvo praradę tik 4 taškus ir pirmavo turnyrinėje lentelėje. Tad buvo laukta įdomios kovos, tačiau į turnyrinę lentelę „Statybininkai“ įsirašė tik tašką, nes rungtynės baigėsi lygiosiomis – 1:1.

Birželio 9 d.

Girininkų kalnas. Šventės „Kurtuvėnų legenda“ aukurą įžiebti garbė suteikiama iš toliausiai atvykusiam Kazlų Rūdos bandomojo medienos dirbinių kombinato etongrafiniam ansambliui. Suliepsnojęs aukuras dar stipriau paskleidžia draugiškumo šilumą ir poros jau trenkia klumpakojį. Sutartinėmis, žaidimais ir pasakojimais persunktą programą pradeda Kupiškio miškų ūkio etnografinis ansamblis. Nuo aukšto kalno skamba iš Suvalkijos lygumų atvežta Kazlų Rūdos ansambliečių daina. Be kitų Tytuvėnų krašto dainų, aidi senųjų miškininkų valsas „Miškų takais“. Groja Tytuvėnų miškininkų armonikos ansamblis „Tytuva“.

Birželio 12 d.

„Ventos“ baldų gamybinio susivienijimo salėje dvi dienas vyko miško, popieriaus ir medžių apdirbimo pramonės darbuotojų meno saviveiklos apžiūros festivalis „Ventos pavasaris – 79“. Jame dalyvavo dramos rateliai, agitmeninės brigados ir skaitovai. Savo meistriškumą scenoje pademonstravo 17 kolektyvų. Dramos ratelių apžiūroje geriausiai pasirodė rietaviškiai. Antrąją vietą užėmė „Ventos“ susivienijimo dramos kolektyvas, reikliai komisijai pateikęs K. Sajos komediją „Šventežeris“. Susivienijimo bibliotekos vedėjos LTSR meno saviveiklos žymūnės R. Bujevičiūtės sukurtas vaidmuo pripažintas geriausiu. Skaitovų konkurse antrąją vietą pelnė mūsų įmonės realizavimo skyriaus darbuotoja V. Budginaitė.

Birželio 13 d.

Puikia tradicija tapo kasmet rengiami respublikiniai profesinio meistriškumo konkursai medicinos mokyklose. Šiais metais respublikinis konkursas buvo numatytas Šiaulių medicinos mokykloje. Konkurse dalyvavo svečiai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos. Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad geriausiai pasirodė Šiaulių medicinos mokyklos atstovė Jolanda Murauskaitė. Antrąją ir trečiąją vietas užėmė viešnios iš Kauno Vida Čiukauskaitė ir Danutė Baltrušaitytė.

Birželio 14 d.

Antropologų grupė, kasinėdama į šiaurę nuo garsaus „Olduvajaus“ tarpeklio (Tanzanija), aptiko pėdsakus gyvūnų, kurie maždaug prieš 4 milijonus metų perėjo tik ką iškritusius vulkano pelenus. Pėdos įsispaudė, pėdsakai suakmenėjo, o po to juos padengė naujos nuosėdos. Tarp tų amžių dramblių, kardadančių tigrų, žirafų ir raganosių pėdsakų rasti ir mūsų seniausių protėvių pėdsakai. Būtybė, kuri juos paliko, žingsniavo dviem kojom. Skirtingai nuo plačių, tiesių ir ilgų šiuolaikinių žmogaus žingsnių, jo prosenelio žingsniai tarsi svyruojantys. Jis tipseno maždaug 30 centimetrų žingsneliais. Būtybės ūgis, matyt, neviršijo 120 centimetrų.

Birželio 15 d.

Laivo „Sojuz-32“ nuleidžiamasis aparatas minkštai nusileido numatytame Tarybų Sąjungos teritorijos rajone už 295 km į šiaurės vakarus nuo Džezkazgano miesto. Į žemę atgabenta atliktų tyrimų medžiaga, kasetės su kino ir fotojuostelėmis, kapsulės su medžiagomis, gautomis darant kosminės medžiagotyros eksperimentus, indėklai su biologiniais objektais. Kosmonautai Vladimiras Liachovas ir Valerijus Riuminas toliau dirba pilotuojamame komplekse „Saliut-6“ – „Sojuz-34“. Užbaigusi numatytą skridimo programą, įgula grįš į Žemę laivu „Sojuz-34“.