PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 18 d. 08:55

Paskolos energetikos bendrijoms ir parama nepasiturintiems asmenims

Lietuva

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


324287

www.vienasgigavataslaisvei.lt

Šios priemonės tikslas – skatinti atsinaujinančių išteklių energijos bendrijas (AIEB) ir piliečių energetikos bendrijas (PEB), kurios siekia mažinti energetinį nepriteklių, investuodami į elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybos įrenginius (saulės ir (ar) vėjo elektrines).

Pagal šią priemonę finansuojamos išlaidos elektrinių statymui ir įrengimui arba nutolusios elektrinės įsigijimas.

AIEB ar PEB įrengtos ar įsigytos elektrinės pajėgumų dalis turi būti perduodamos energetinį nepriteklių patiriantiems asmenims, tokiu būdu sumažinant šių asmenų elektros sąskaitas. Energetinį nepriteklių patiriančiu asmeniu laikomas asmuo, turintis teisę į socialinę pašalpą, kaip tai nustatyta Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme.

Kas gali kreiptis paskolos energetikos bendrijoms – pelno nesiekiantys juridiniai asmenys:

• įgiję arba siekiantys įgyti AIEB statusą ir kurių dalyviai (dalininkai) yra tik savivaldybės ir (ar) savivaldybių įstaigos, kai jų steigimo sutartyje ar įstatuose nurodyta, kad įrengtos ar įsigytos elektrinės įrengtosios galios dalis bus neatlygintinai paskirstoma savivaldybėje (-ėse) gyvenantiems energetinį nepriteklių patiriantiems asmenims;

• įgiję arba siekiantys įgyti PEB statusą ir kurių dalyviai (dalininkai) yra tik savivaldybės ir (ar) savivaldybių įstaigos, ir (ar) savivaldybių įmonės, ir (ar) savivaldybių valdomos įmonės, kai jų steigimo sutartyje ar įstatuose nurodyta, kad įrengtos ar įsigytos elektrinės įrengto-sios galios dalis bus neatlygintinai paskirstoma savivaldybėje (-ėse) gyvenantiems energetinį nepriteklių patiriantiems asmenims.

Maksimali paskolos suma neribojama, kai finansavimas teikiamas be valstybės pagalbos. Maksimalus paskolos laikotarpis – iki 15 m. (įskaitant paskolos grąžinimo atidėji-mo laikotarpį).

Sudomino? Rašykite bendrijos@ilte.lt Taipogi yra galimybė nepasiturintiems asmenims gauti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) teikiamą paramą ir įsigyti saulės elektrines savo namams visiškai nemokamai. Paraišką gali pateikti nepasiturintys fiziniai asmenys (turintys tokį statusą SPIS.lt).

Paraiškas bus galima pateikti, kai agentūra paskelbs tokį kvietimą.