PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 26 d. 10:38

Kraštiečius subūrė šventė Vaiguvoje

Kelmė

Kelmės rajono savivaldybės nuotr.

Dalia SkardžiuvienėŠaltinis: Kelmės rajono savivaldybė


311452

Liepos 20 d. vaiguviškiai sukvietė svečius ir čia gyvenančius kraštiečius į tradicinę kraštiečių šventę „Dainos gimtajam kraštui ir Lietuvai“, kuri šįmet buvo skirta Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčios ir Vaiguvos mokyklos 220 metų jubiliejams paminėti. Daugelį metų Vaiguvoje vykstanti kraštiečių šventė į gimtinę parvilioja net ir tuos, kurie jau seniai pakėlę sparnus ir įsikūrę svetur. Jie čia susitinka su seniai matytais giminaičiais, kaimynais, bendramoksliais ir tais, kam svarbus šis kraštas.

Gausiai susirinkę šventės dalyviai išklausė Šv. Mišias Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčioje, o po mišių Tauragės gospel choras „GLORIA“, vadovaujamas Rasos Levickaitės-Šerpytienės, atliko kompozitoriaus Wilhelm Tore Aas oratoriją „Mesijas“. Tai buvo pirmas kartas, kai Vaiguvos bažnyčioje skambėjo šiuolaikinė Dievo šlovinimo muzika, suteikusi didžiulio džiaugsmo ir nepakartojamo įspūdžio klausiusiems.

Pasimeldę, Vaiguvos seniūno A. Lukošiaus pakviesti, svečiai galėjo aplankyti išnykusių kaimų kalnelį, kur prie koplytstulpio pastatytas atminimo akmuo Vaiguvos bažnyčios ir mokyklos 220-mečiui atminti. Toliau, iškilmingai su Vaiguvos vėliava, šventės dalyviai žygiavo į kultūros ir bendruomenės namus. Čia svečius pasitiko Vaiguvos ir Pakėvio bendruomenių gaspadinės su vaišėmis: namine duona ir medumi, gardžia gira ir sūriais, gurmaniška Pakėvio dvaro žuviene ir kitais skanumynais. Kaip liaudis sako – tikra meilė tik per skrandį, o sotūs šventės svečiai garantuoja gerą nuotaiką! Tad galėjome nuotaikingai tęsti šventinę programą su vietos kolektyvų pasirodymais, įdomiais pranešimais apie bažnyčios ir mokyklos istoriją, nuoširdžiais pasisakymais ir eilėmis apie gimtą kraštą. Renginio metu veikė Vaiguvos kaimo bendruomenės (Sandros Gedvilės fotografija iš 2022 m. kraštiečių susitikimo, senoji archyvinė fotografija iš mokyklos archyvų) ir mokyklos parengtos fotonuotraukų parodos (mokytojos Simonos Tekorienės fotografija).

Trečioji šventės dalis persikėlė į mokyklos stadioną, kur Užvenčio kapelos „Tropne muzikanta“ skambios dainos visus kvietė šokiui ir dainai, renginio draugas „Ignitis renewables“ surengė aitvarų gaminimo dirbtuves ir šventės dalyviams padovanojo grupės „Vairas“ koncertą, vyko naktišokiai.

Kraštiečių susitikime netrūko nei geros nuotaikos, nei linksmybių, nei vaišių. Ne vienas šventės dalyvis kalbėjo apie būtinybę dažniau taip susibėgti ir pabendrauti.


Foto galerija: