PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 3 d. 07:56

Izraelis surengė antskrydį centrinėje Beiruto dalyje

Pasaulis

„YouTube“ stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


321761

Izraelis ketvirtadienį surengė mirtiną antskrydį prieš kovotojų grupuotės „Hezbollah“ gelbėjimo įstaigą Beiruto centre, pranešė Libano šaltiniai po to, kai netoli sienos žuvo keletas Izraelio sausumos pajėgų karių.

Sostinės centrui smogta antrą kartą šią savaitę po to, kai Iranas surengė didžiausią istorijoje raketų ataką prieš savo aršų priešą Izraelį. Po atakos Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu įspėjo, kad Iranas padarė didelę klaidą atakuodamas Izraelį raketomis ir už tai sumokės.

Iranas, kuris remia „Hezbollah“, pareiškė, kad sustiprins atsaką, jei Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų, nepaisydamas raginimų sušvelninti padėtį kare, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių.

Per naujausią Izraelio smūgį buvo smogta „Hezbollah“ gelbėjimo įstaigai, naujienų agentūrai AFP sakė šiai grupuotei artimas šaltinis. Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai šeši žmonės.

AFP žurnalistai Beirute girdėjo garsų sprogimą ir pranešė, kad kai kurie pastatai drebėjo.

Izraelis, nukreipęs dėmesį nuo karo Gazos Ruože, kuris kilo po pernai spalio 7 dieną islamistų kovotojų „Hamas“ surengto išpuolio, teigia bandantis apsaugoti sieną su Libanu, kad dešimtys tūkstančių izraeliečių, perkeltų dėl beveik metus trukusio susišaudymo su „Hezbollah“, galėtų grįžti namo.

Izraelis bombardavo „Hezbollah“ Pietų Beiruto tvirtovę, o praėjusią savaitę sudavė skaudų smūgį šiai grupuotei – masinio smūgio metu buvo nukautas jos lyderis Hassanas Nasrallah.

Praėjus dienai po to, kai Izraelio kariuomenė pranešė pradėjusi antžeminius puolimus Libano pietuose, Izraelis pranešė apie pirmą Libane žuvusį karį, vėliau žuvusiųjų skaičius išaugo iki aštuonių.

„Hezbollah“ teigė privertusi Izraelio karius trauktis, sprogmenims apšaudė Izraelio dalinį ir raketomis sunaikino tris tankus „Merkava“, judėjusius link Maron al Ras kaimo.

Izraelio kariuomenė teigė surengusi du trumpus įsiveržimus į Libaną ir išleidusi pranešimą, raginantį daugiau kaip 20-ies Libano kaimų gyventojus bėgti iš savo namų,

Kariuomenė paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje, jos teigimu, matyti Libane esantys kariai, einantys per kaimus ir kalnuotas vietoves, ir paskelbė, kad kovoms paremti dislokavo antrą diviziją.

Trečiadienį prieš pat vidurnaktį Izraelis surengė tris antskrydžius pietiniuose Beiruto priemiesčiuose, pranešė „Hezbollah“ artimas šaltinis, ir tai buvo trečioji smūgių banga per pastarąją parą. Sprogimai buvo girdimi už kelių kilometrų.

Izraelio kariuomenė ankstų ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle paskelbė dar vieną pranešimą, raginantį pietinių Beiruto rajonų gyventojus palikti šią teritoriją.

Libano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Izraelio smūgiai Libane per pastarąją parą nusinešė 46 žmonių gyvybes, o dar 85 buvo sužeisti.

Anksčiau Libano nelaimių valdymo padalinys pranešė, kad nuo tada, kai Izraelis ir „Hezbollah“ nuo beveik prieš metus Gazos Ruože prasidėjusio karo pradėjo susišaudyti prie sienos, Libane žuvo 1 928 žmonės.

Irano raketų ataka

Jungtinėje Karalystėje (JK) įsikūrusi ir platų šaltinių tinklą Sirijoje turinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per Izraelio smūgį Damaske žuvo keturi žmonės, įskaitant nužudyto „Hezbollah“ lyderio svainį Hassaną Jaafarą al Qasirą.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis paskelbė pradėjęs antžeminius puolimus Libane, Iranas paleido apie 200 raketų, tarp kurių pirmą kartą buvo panaudoti ir hipergarsiniai ginklai. Išsigandę Izraelio civiliams gyventojai tuo metu slėpėsi slėptuvėse.

Izraelis teigė, kad daugumą raketų perėmė. Du žmonės buvo sužeisti šrapnelių, apgadintas mokyklos pastatas.

Izraelio kariuomenė teigė, kad kelios Irano raketos pataikė į oro pajėgų bazes, tačiau aukų ar žalos nebuvo.

Okupuotame Vakarų Krante esančiame Jeriche nuo Irano raketos žuvo palestinietis, kai „iš dangaus nukritusios raketos gabalai pataikė į jį“, sakė miesto gubernatorius Husseinas Hamayelis.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas įspėjo, kad „tie, kurie puola Izraelio valstybę, moka didelę kainą“.

JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV „visapusiškai remia“ Izraelį, tačiau nepritaria smūgiams Irano branduolinėms bazėms.

Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas generolas majoras Mohammadas Bagheris pagrasino šaudyti intensyviau, jei Izraelis įvykdys savo pažadą imtis atsakomųjų veiksmų.

Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas pareiškė, kad Teheranas „neketina kariauti“, tačiau pažadėjo smogti stipriau, jei Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų dėl raketų atakos.

Islamo revoliucijos gvardijos korpusas (IRGC) teigė, kad raketos buvo paleistos keršijant už tai, kad liepą per sprogdinimą Teherane buvo nužudytas H. Nasrallah kartu su vyriausiuoju „Quds“ pajėgų vadu Abbasu Nilforoushanu ir „Hamas“ lyderiu Ismailu Haniyeh.