PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 25 d. 11:44

Finansinei priemonei „Milijardas verslui“ jau gauta paraiškų už 1,3 mlrd. eurų

Lietuva

Pinigai / Pixabay

EtapliusŠaltinis: ELTA


311261

Plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) pastebi išaugusį įmonių susidomėjimą jos pavasarį paskelbtai finansinei priemonei „Milijardas verslui“. Kaip teigia „Invegos“ Klientų ir finansavimo sprendimų tarnybos vadovė Giedrė Gečiauskienė, paraiškų gauti finansavimą pagal šią programą jau gauta už 1,3 mlrd. eurų.

„Paleidę šią programą balandžio pabaigoje, mes išties susilaukėme labai didelio klientų susidomėjimo šia programa ir šiam momentui esame gavę šiek tiek daugiau negu 40 paraiškų už daugiau nei 1,3 milijardo eurų, kas reiškia, kad naujai atkeliaujančios paraiškos jau patenka į laukiančiųjų projektų sąrašą dėl to, kad mes su projektais dirbame eilės tvarka“, – apie finansavimo priemonę „Milijardas verslui“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo G. Gečiauskienė.

Anot „Invegos“ atstovės, pasinaudoti finansine priemone „Milijardas verslui“ dažniausiai renkasi įmonės, siekiančios įgyvendinti inovatoriškus, efektyvumo didinimo projektus. Ši finansinė priemonė, pasak G. Gečiauskienės, taip pat siūloma ir gynybos ir saugumo pramonės srityje dirbančioms įmonėms.

„Daugeliu atveju tai yra reikšmingos vertės, inovatoriški, inovatyvūs projektai, kai kurie iš jų gamina visiškai naują produktą, kuris rinkoje gali būti naujoviškas ar dar būti ekspertimentinėje stadijoje. Tokie projektai standartiniam bankiniam finansavimui gali būti kiek per rizikingi. Dėl tos priežasties mūsų galimybės finansuoti tokius projektus yra labai svarbios“, – dėstė G. Gečiauskienė.

„Invegos“ atstovė laidoje priminė, kad įstaiga įmonėms taip pat siūlo pasinaudoti ir kitomis finansinėmis priemonėmis, kurių įgyvendinimui dalis lėšų skiriama iš Vyriausybės patvirtinto plano „Naujos kartos Lietuva“. Viena tokių priemonių yra susijusi su pramonės ir atsinaujinančios energetikos projektų finansavimu, jai iš „Naujos kartos Lietuva“ plano fondo jai skirta daugiau nei 500 mln. eurų.

„Proaktyviai skatiname tiek verslo klientus, tiek ir viešojo sektoriaus klientus svarstyti šią programą ir investuoti į atsinaujinančius išteklius. Per šią programą mes galime paskolinti lėšas saulės arba vėjo elektrinėms statyti, įrengti ar įsigyti iš nutolusių parkų. Į šią programą gali atkeliauti bet kurie juridiniai asmenys – tiek verslo subjektai, tiek ir viešojo sektoriaus klientai.

Finansavimo sąlygos iš tiesų yra labai patrauklios: 15-kai metų skoliname saulės elektrinėms, iki 20-ties metų terminui skoliname vėjo elektrinėms. Palūkanų norma taip pat yra labai patraukli, žemesnė nei rinkos“, – pasakojo „Invegos“ atstovė G. Gečiauskienė.

Anot jos, „Invega“ taip pat įmonėms siūlo pasinaudoti ir finansavimo programa, skirta skaitmenizacijos projektams. Joje, anot G. Gečiauskienės, įmonės grupuojamos į dvi kryptis – Vidurio ir Vakarų šalies regioną ir sostinės regioną.

„Vidurio ir Vakarų Lietuvos įmonėse mes galime finansuoti vien tik skaitmenizacijos aspektą turinčius projektus. Tai reiškia, jei įmonė nori keisti įrangą, skaitmenizuotis, tai čia yra tie argumentai, kurie leidžia mums svarstyti projektus pokyčio programos rėmuose. Tuo tartu sostinės regione atsiranda dar vienas aspektas, į kurį turime atsižvelgti – projektai turi būti ne skaitmenizavimo, efektyvinimo, bet ir dar ir aukštos pridėtinės vertės projektai“, – apie skaitmenizavimui skirtų projektų finansavimą kalbėjo „Invegos“ atstovė.

Vyriausybė pritarusi Finansų ministerijos pasiūlytam „Naujos kartos Lietuva“ planui bei jo patikslinimams. Šis planas leidžia šaliai pasinaudoti Europos Komisijos pasiūlyta Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemone, kuri, reaguojant į COVID-19 sukeltas ekonomines ir socialines pasekmes, skirta finansuoti valstybių narių struktūrines reformas ir skatinti ūkio atsigavimą.