PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Rugsėjo 26 d. 20:56

5 nebrangios daržovės ir 5 receptai

Lietuva

Freepik.com nuotr

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


277969

Verta daugiau dėmesio šį mėnesį skirti penkioms daržovėms. Būtent rugsėjis laikomas jų piko metu, tad jos yra pigios, gardžios ir naudingos.

„Tirpstančios“ bulvės

Reikės: 1 kg bulvių, 2 šaukštų ištirpinto sviesto, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, čiobrelių, rozmarino, ¾ arbatinio šaukštelio druskos, ½ arbatinio šaukštelio maltų pipirų, 1 puodelio daržovių arba vištienos sultinio, 5 skiltelių česnako.

Bulves nulupkite ir supjaustykite 2,5 cm griežinėliais. Česnako skilteles išspauskite, čiobrelį ir rozmariną susmulkinkite. Orkaitės lentyną pakelkite į viršutinį trečdalį ir įkaitinkite ją iki 260 laipsnių temperatūros. Tikrai tiek – būtent aukšta temperatūra sukurs kreminę tekstūrą, kuri tirpsta burnoje, o išorėje bulvės plutelė bus traški ir aromatinga.

Dubenyje sumaišykite bulves, sviestą, aliejų, čiobrelius, rozmarinus, druską ir pipirus. Išdėliokite bulves vienu sluoksniu metalinėje kepimo formoje. Stiklinis indas netiks, nes jis gali įskilti. Kepkite bulves, vieną kartą apversdami, kol paruduos, apie 30 minučių. Tuomet į keptuvę atsargiai supilkite sultinį ir česnakus. Kepkite toliau, kol didžioji dalis sultinio susigers ir bulvės labai suminkštės, dar apie 15 minučių. Patiekite karštas.

Aštri morkų užtepėlė sumuštiniams

Reikės: 1 kg morkų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, ½ šaukštelio kario miltelių, žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių, 100 g mėgstamų smulkintų riešutų ar jų mišinio, druskos ir pipirų pagal skonį.

Sutarkuokite morką stambia tarka arba virtuviniu kombainu. Svogūną, česnaką susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su prieskoniais. Tuomet į ją sudėkite morkas ir viską troškinkite, kol jos suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite riešutus. Palaukite, kol viskas šiek tiek atvės, tada sudėkite į trintuvą ir pulsavimo režimu sumaišykite. Dar kartą paragaukite ir, jeigu reikia, įdėkite dar prieskonių. Užtepėlė puikiai derės ant duonos riekės pusryčiams.

Jogurtinis pyragas su slyvomis

Reikės: 2 kiaušinių, ¾ puodelio cukraus, 1/3 puodelio aliejaus, 330 g natūralaus jogurto, 2 puodelių miltų, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio kepimo sodos, šaukšto kakavos, apie 8–10 slyvų, cukraus pudros pabarstyti ant viršaus.

Kiaušinius išplakite su cukrumi ir aliejumi, supilkite jogurtą ir maišykite tik tol, kol ingredientai susijungs. Persijokite miltus su kepimo milteliais ir soda ir įmaišykite į jogurto bei kiaušinių mišinį. Padalykite tešlą į dvi dalis, vieną jų sumaišykite su kakava.

Formos dugną išklokite kepimo popieriumi ir netaisyklingais tarpais šaukštu pilstykite tai vieną, tai kitą tešlą, jas galite lengvai šaukštu pamaišyti. Nuplautas ir nusausintas slyvas perpjaukite per pusę ir dėkite odele žemyn ant tešlos. Pašaukite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių. Iškepus pabarstykite cukraus pudra.

Izraelietiškos paprikų salotos

Reikės: 6 pomidorų, žaliosios, raudonosios ir geltonosios paprikos (po 1), 1 agurko, 1 morkos, 2 svogūnų, 1 Chalapos paprikos, smulkintų šviežių kalendrų, petražolių, krapų ir mėtų, ¼ puodelio citrinų sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 česnako skiltelių, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio pipirų.

Iš daržovių pašalinkite sėklas, paprikas supjaustykite, žalumynus susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite pomidorus, paprikas, agurkus, morkas, svogūnus ir žoleles. Kitame inde paruoškite padažą – sumaišykite likusius ingredientus. Supilkite ant daržovių ir išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą – tuomet skoniai gražiai susipins.

Brokolių „majonezas“

Tai puikus būdas neišmesti brokolio stiebų, taip pat nustebinti sveikesne alternatyva įprastam majonezui.

Reikės: 1 brokolio stiebo, 120 ml alyvuogių aliejaus, 25 ml avinžirnių vandens, 1 šaukštelio citrinų sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, druskos.

Avinžirnių vanduo, dar vadinamas akvafaba, – tai tiesiog skystis nuo jų. Galite nusausinti skardinę avinžirnių ir pasilikti skystį. Arba tiesiog išvirti avinžirnius ir nupilti virimo skystį. Tiesa, šiuo atveju jis gali būti ne toks sodrus.

O „majonezą“ pasigaminti bus labai lengva. Supjaustykite brokolius ir išvirkite juos pasūdytame vandenyje. Kai atvės, sudėkite į trintuvą, įpilkite alyvuogių aliejaus ir sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite akvafabos ir vėl sumaišykite, o galiausiai įpilkite citrinų sulčių ir suberkite žievelę. Jeigu reikia, dar pagardinkite druska.

Gali būti aktualu: virtuvės baldai

Pranešimas spaudai