PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Rugsėjo 24 d. 16:43

Šiauliuose didėja susidomėjimas fizinio aktyvumo ir sporto veiklomis, pradeda trūkti trenerių

Šiauliai

Vitalio Lebedžio ir Alainos Bosės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių m. savivaldybė


320300

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas pasidžiaugė, jog mieste įsivyrauja džiugi tendencija. Vis daugiau vaikų ir suaugusiųjų domisi aktyviu laisvalaikiu ir sveikatingumo galimybėmis, tiesa, dėl to dabar susiduriama su tam tikrais iššūkiais – ima trūkti su sportuojančiais galinčių dirbti trenerių.

„Mieste pastebime vis didesnį poreikį judėti. Išsiskiria kelios sporto šakos, kuriose netgi vykdoma atranka, kadangi norinčiųjų sportuoti yra daugiau nei trenerių ir sporto salių bei aikštynų, kuriuose galėtų vykti užsiėmimai. Dabar sportuojančiųjų vaikų skaičius didesnis, nei prieš dešimt metų, kuomet mieste gyventojų buvo daugiau“, – sakė Sporto skyriaus vadovas G. Jasiūnas, pateikdamas naujausią faktą, kaip savaitgalį vykęs „Šiaulių bėgimas 2024“ viršijo drąsiausius lūkesčius.

2023 metais bėgime dalyvavo beveik tūkstantis dalyvių, tuo tarpu šiemet užsiregistravo 4000, o į renginį atvyko 5-6 tūkstančiai dalyvių ir jų artimųjų.

Šiaulių bėgimo organizatoriai – Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro direktoriaus pavaduotojas Evaldas Reinotas ir Sportas visiems komandos vadovė Ingeborga Alejūnė pristatė bėgimų nugalėtojus, papasakojo iššūkius, su kuriais susidūrė dėl rekordiško dalyvių skaičiaus.

Organizatoriai dėkojo Šiaulių policijos pareigūnams, greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, savanoriams, miestui ir renginio rėmėjams, bei pasidalijo kitų metų planais. Kad nesikartotų šiųmetinė situacija, bus planuojamos kitos vaikų bėgimo trasos, taip pat numatoma išskirstyti vaikų bėgimų dalyvius pagal amžiaus grupes, ne tik pagal lytį, kaip buvo padaryta šiemet.

Šiaulių bėgimo organizatoriai apgailestauja, kad visiems bėgimo dalyviams nepakako dalyvio numerėlių ir medalių, todėl jau gaminamas papildomas kiekis atminimo medalių. Kviečiama Šiaulių miesto švietimo įstaigas ir darželinukų tėvelius susisiekti el. paštu sportasvisiems.siauliai@gmail.com ir per Facebook paskyrą https://www.facebook.com/profile.php?id=100064423012589 ir informuoti dėl medalių poreikio. Renginio organizatoriai informuos, kokiu būdu medaliai pasieks renginio dalyvius, kuriems jų neužteko.

VšĮ Futbolo akademijos „Šiauliai“ direktorius Deivis Kančelskis pristatė futbolo sporto šakos situaciją mieste.

„2017 metais buvo išsikeltas šūkis ir iššūkis „Aukime kartu“, praėjus septyniems metams, galime konstatuoti, kad mes tikrai gerokai paaugome, 2017 mes turėjome 450-500 vaikų, šiandienai 750-800 vaikų. Džiaugiamės, kad pas mus ne tik vaikų skaičius paaugo, bet ir susibūrė didelė tėvų ir sirgalių bendruomenė. Paskutinius kelerius metus mūsų treneriams nebereikia eiti į mokyklas kviesti vaikų į treniruotes, nes tėvai patys atveda savo vaikus, mes priimame visus. Mus labai dažnai kviečiasi miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kad mūsų treneriai vestų veiklas jose, tačiau, kaip ir dauguma sportininkų rengimo centrų susiduriame su iššūkiais dėl trenerių pritraukimo“, – sakė D. Kančelskis.

Plaukimo centro „Delfinas“ direktorius Paulius Viktoravičius pristatė pozityvias tendencijas Šiaulių mieste.

„Šiuo metu plaukimo centrą lanko daugiau kaip 500 vaikų ir vyksta natūrali atranka. Tėveliai labai dažnai tampa vaikų „taksistais“, nes vežioja vaikus į mokyklas, į treniruotes, derina pamokų tvarkaraščius. Su laiku, augant meistriškumui, kinta krūvis, daugėja treniruočių, ne visi vaikai renkasi rezultato siekimą ir taip po truputį jų „nubyra“. Nuolat renkamos papildomos grupės. Mieste vykdomos neformaliojo švietimo grupės mokyklinio amžiaus vaikams – ne rezultato siekimui. Antrokų mokymo plaukti ir saugiai elgtis vandenyje programą vykdome intensyviausiai Lietuvoje, kasmet išmokiname plaukti po 900 antrokų. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos studentai čia irgi aktyviai leidžia laiką“, – pasakojo P. Viktoravičius.

Įstaiga mato poreikį burtis suaugusiųjų grupėms, nes dėl suaugusiųjų mokymo plaukti paslaugų vis dažniau kreipiasi mėgėjai besidomintys triatlonu ir šiuolaikine penkiakove. Tačiau sporto centre visi treneriai maksimaliai užimti darbu su vaikais, tad suaugusiųjų grupėms trūksta trenerių ir baseino takelių.

Šiaulių sporto centro „Dubysa“ direktorius Aivaras Strockis papasakojo apie situaciją vienoje iš devynių centre kultivuojamų sporto šakų – paplūdimio tinklinį. Jau keletą metų į šio paplūdimio sporto užsiėmimus negali patekti visi norintys vaikai. Rugsėjį į vieną grupę patekti pareiškė norą 40 vaikų, tačiau treneris gali dirbti maksimaliai tik su 15 vaikų.

Treneris atlikęs testavimus pagal vaikų amžiaus tarpsnius (1-4 kl.) atrinko 15 vaikų, kurių gebėjimai buvo arčiausiai tinkamų būtent šiai sporto šakai. Šiaulių sporto gimnazijoje dirba labai garsus ir puikių rezultatų pasiekęs treneris iš Latvijos Aigaras Birzulis, kuriam atlyginimas mokamas per Lietuvos tinklinio federacijos projektus“, – pasakojo direktorius.