Šaldytos uogos bei grybai – nepamainomi šventinių patiekalų ingredientai: ekspertė primena, kaip teisingai juos atšildyti

closeup-shot-frosted-red-berries
Lietuva
Freepik.com nuotr.
Etaplius.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Pranešimas spaudai

Tradiciniai lietuviški šventiniai patiekalai neįsivaizduojami be įvairių rūšių grybų bei uogų. Nors šviežių vasaros bei rudens gėrybių sezonas jau seniai pasibaigė, maisto ruošimui naudojami konservuoti produktai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaldymas – vienas iš geriausiai maistines produktų savybes išsaugančių bei sveikatai palankių konservavimo būdų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, ką reikėtų žinoti produktus prieš šventes atšildant.

Sveikatai palankiausias maisto konservavimo būdas

Sunku būtų įsivaizduoti lietuvišką Kūčių stalą be spanguolių kisieliaus ar tradicinės silkės su grybų padažu. Tam mus gelbėja konservuotos vasaros gėrybės – uogos ir grybai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šaldymas – vienas sveikatai palankiausių maisto konservavimo būdų, išsaugančių daugiausia maistinių medžiagų.

„Kalbant apie vaisius, uogas, daržoves ar grybus, šaldymas yra ypač rekomenduotinas konservavimo būdas, kuris gaminiuose išlaiko daug maistinių medžiagų. O pastaruoju metu ypač palankiai vertinamas greitasis užšaldymas – liofilizacija – kuri padeda išsaugoti pirminę produkto vertę“, – tikina dr. E. Gavelienė. 

Gydytoja dietologė pastebi, jog žiemos šventėms iš šaldytų produktų aktualiausi išlieka augalinės kilmės produktai.„Šaldytos spanguolės puikiai tiks naminiam kisieliui virti bei įvairiems šventiniams kepiniams, pyragams, keksiukams ir kitiems desertams gardinti. Sutrintu pavidalu užšaldytos įvairios uogos, supilsčius į ledo kubelius ar suskirsčius porcijomis indeliuose, bus patogios dėti į gėrimus arba tiesiog norint paskaninti vandenį. Įvairių rūšių uogos puikiai tiks ne tik kaip atskiras patiekalas ar įdaras, bet ir kaip šventinio stalo puošmena. Tuo tarpu šaldytus grybus galime panaudoti ne tik šaltiems, bet ir karštiems patiekalams gaminti. Iš jų ruošiami įvairūs pyragaičiai, grybai naudojami kaip tradicinės silkės pagardas, įvairių patiekalų įdaras ar sudėtinė salotų dalis“, – sako dr. E. Gavelienė. 

Pataria atkreipti dėmesį į atšildymą 

Pasak Olgos Suchočevos, nors namuose šaldytos įvairios vasaros bei rudens gėrybės teikia daugiau sentimentų, pastaruoju metu gamintojai vis dažniau atsisako įvairių priedų, išlaikydami šaldytų produktų natūralumą.

Tačiau tam, kad pasimėgautume gardžiu spanguolių kisieliumi bei vaikystę primenančiomis bandelėmis su grybų įdaru, verta žinoti, jog šaldytų produktų skonis bei maistinės savybės priklauso ir nuo teisingo jų atšildymo. O. Suchočeva pataria vengti dažnai pasitaikančių klaidų ir rekomenduoja šaldytas uogas atšildyti palaipsniui, be to, jų jokių būdu nereikėtų iš karto mesti į karštą temperatūrą. 

„Toks atšildymo būdas, nors ir reikalauja daugiau laiko, būtų teisingiausias, nes tuomet produktai nepraranda savo maistinių savybių. Tuo tarpu iš šaldiklio ištrauktų grybų atšildyti nepatariama. Iš karto juos dėkite ant įkaitintos keptuvės ir ruoškite norimus patiekalus“, – siūlo specialistė.

Komercijos operacijų vadovė tiek pirktines, tiek namuose pačių užsišaldytas uogas bei grybus pataria laikyti ne mažesnėje nei -18ºC temperatūroje ir suvartoti per metus. „Tam, kad šaldymo datą visada turėtumėte po ranka, ant indelio galite užklijuoti lipduką – taip bus lengviau sekti galiojimo terminą. Tuo tarpu įsigijus pirktines šaldytas uogas bei grybus, šiuos duomenis rasite ant gaminio pakuotės. Svarbu išlaikyti teisingą temperatūrinį režimą ir jokiu būdu pakartotinai neatšaldyti jau atšildyto produkto. Ant gaminio pakuotės visada būna pažymėta rekomenduotina temperatūra, kurioje tą gaminį reikėtų laikyti, kad produktas nepradėtų gesti“, – pažymi specialistė.