PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Birželio 18 d. 14:25

Pramogauti sergant – griežtai draudžiama: „Sodra“ įspėja apie galimus patikrinimus

Šiauliai

Freepik.com nuotr.

Ugnė UrbonėŠaltinis: Etaplius.LT


305328

Ligos ir traumos žmones užklumpa ne tik šaltuoju metų laikų, bet ir vasarą. Tačiau „Sodros“ darbuotojai kiekvieną dieną sulaukia skundų dėl žmonių, kurie užuot rūpinęsi savo sveikata, šį laiką skiria atostogoms ar pramogoms. Tokiu atveju „Sodra“ gali nutraukti ligos išmokos mokėjimą.

Sulaukiama anoniminių skundų

Mitų apie tai, ką galima ir ko negalima daryti sergant yra nemažai, kartu yra ir aiškių taisyklių, kaip elgtis iš tiesų nepatariama. Gyventojai turi žinoti, kad laikinas nedarbingumas – tai ne papildomos laisvos dienos, skirtos pramogoms ar išvykoms. Šiuo laikotarpiu žmogus turi rūpintis savo sveikata pagal gydytojo skirtą planą ir laikytis elgesio taisyklių, galiojančių laikino nedarbingumo metu.

„Vasaros metu skundų šiek tiek padaugėja. Nėra taip, kad žmonės masiškai fiktyviai imasi darbuotojų pažymėjimus tam, kad ilgiau atostogautų, tačiau vasarą skundų daugiau. Per metus sulaukiame apie 400-500 prašymų patikrinti asmenis, kurie turi nedarbingumo pažymėjimus ir daugiausia šių skundų gauname būtent vasarą“, – atskleidžia „Sodros“ komunikacijos skyriaus specialistė Malgožata Kozič.

Skundus apie asmenis, kurie ligos metu pažeidžia taisykles, galima pateikti ir anonimiškai.

„Dažniausiai žmonės apie netinkamą asmenų elgesį ligos metu praneša anonimiškai. Apie ketvirtadalis, 20-30 proc., skundų mus pasiekia iš darbdavių“, – teigia M. Kozič.

Gali tekti grąžinti išmoką

Taisyklių pažeidimais laikoma, kai žmogus nesilaiko gydytojo nustatyto gydymo režimo ir neatlieka paskirtų procedūrų, vartoja alkoholį ir kitaip svaiginasi, dirba, mokosi kontaktiniu būdu, keliauja, dalyvauja kultūros, sporto, pramoginiuose ar kituose renginiuose arba elgiasi taip, kad jo veiksmai gali užtęsti laikino nedarbingumo trukmę.

Freepik.com nuotr.

Elgesio taisyklių pažeidimus gali nustatyti gydytojai, darbdaviai ir „Sodra“, remdamasi dokumentais, patvirtinančiais elgesio taisyklių pažeidimus. Kiekvienas atvejis vertinamas individualiai, išmokos gavėjo prašoma pateikti pateisinamas savo elgesio priežastis.

„Kai gaunamas skundas, „Sodros“ darbuotojai atlieka patikrinimą. Kiekviena procedūra priklauso nuo individualaus atvejo. Yra specialistai, kurie rūpinasi nedarbingumo kontrole. Būtent jie tikrina dokumentus, kreipiasi į gydymo įstaigą, kuri išdavė nedarbingumo pažymėjimą. Vienas efektyviausių būdų užkardyti taisyklių pažeidimams – pasikviesti asmenį į Gydytojų kosultacinę komisiją, kuri įvertinta paciento būklę“, – informuoja „Sodros“ atstovė.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai asmenys, gavę kvietimą atvykti į susitikimą, kurio metu būtų atliktas patikrinimas, nutraukia nedarbingumo pažymėjimo galiojimą.

„Dauguma žmonių, pakviesti į šią komisiją, vengia pasirodyti ir sakosi pasveikę. Tokiais atvejais tikrinti žmogų prasmės nelieka“, – sako M. Kozič.

Nors „Sodra“ niekada neskiria jokių baudų gyventojams už elgesio laikino nedarbingumo metu taisyklių pažeidimus, įstaigai gali tekti grąžinti už šį laikotarpį gautas išmokas. Nustačius pažeidimą, „Sodra“ nutraukia ligos išmokos mokėjimą. Jeigu nustatoma, kad taisyklės buvo pažeistos anksčiau, o gyventojas po to gavo ligos išmoką, „Sodra“ gali pareikalauti atlyginti žalą – sugrąžinti tą išmokos dalį, kuri išmokėta nustačius pažeidimą.

Specialistai akcentuoja, kad turint nedarbingumo pažymėjimą, žmonės turi visą dėmesį skirti sveikatai, kad kuo greičiau grįžtų į darbinę rutiną.

Apie taisykles, kurios galioja laikino nedarbingumo metu, taip pat galite sužinoti „Šiaulių televizijos“ vaizdo reportaže: