Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Pusryčiai per kelias minutes
Daugelis rytui renkasi kruopų dribsnius, nes jie greitai paruošiami, tad net skubantys neišeina iš namų nepapusryčiavę. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis visagrūdžius dribsnius – ypač tiems, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą: „Neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo avižų kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti.“
Ji primena, kad visagrūdės kruopos, be žemos kainos, turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. O nuo įvairių ligų sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – ieškantiems pigaus ir skanaus patiekalo rytui rekomenduoja gydytoja dietologė.
Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais – įpjausčius bananų košė bus natūraliai saldi ir nereikės papildomai berti cukraus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas, tad pusryčiams ar priešpiečiams jie itin tinkamas pasirinkimas.
„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų taškelių. Tokių bananų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena dietologė.
Avižiniai dribsniai – vieni populiariausių
Vienodi pusryčiai greitai nusibosta, tad net ir labai mėgstant avižinius dribsnius, kaskart juos galima valgyti vis su kitais priedais: sėklomis, riešutais, vaisiais, gardinti juos net džiovintais pomidorais, sūriu ar kiaušiniu.
Kartais apsižiūrime, kad šaldytuve bananai jau pernoko, tada geriausia juos supjaustyti į rytinę košę arba užšaldyti ir panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams. „Jei banano žievelė jau vietomis pradėjusi ruduoti, nereiškia, kad vaisius sugedęs – nuluptas jis dažnai būna sveikas. Jei bananai jau patamsėję ar patežę, tas vietas galima nupjauti ir gardinti jais varškę, kepti blynelius, pyragus, trinti glotnučius“, – pataria rekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.
Kviečiame įprastą avižinių dribsnių košę išsikepti – neįprasti pusryčiai tikrai nustebins šeimą.
Kepta avižinė košė su bananais ir riešutais pieno padaže
Patiekalui reikės:
2 bananų, perpjautų išilgai per pusę;
100 g avižinių dribsnių;
150 ml pasirinkto pieno;
¼ šaukštelio cinamono;
saujelės graikinių riešutų, pasmulkintų.
Kaip gaminti:
Skanaus!