Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Uogas galima vadinti supermaistu
Vienos populiariausių pasaulyje uogų buvo išveistos XVIII a. Prancūzijoje, sukryžminus virgininę žemuogę, atgabentą iš Šiaurės Amerikos, su čiline žemuoge iš Čilės. Gaivios, saldžios ir kvapnios uogos nesunkiai surado gerbėjų daugybėje šalių, o konditeriai jas derino su grietinėle, šokoladu, ledais ir įvairiais kepiniais.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad itin naudinga sezonines uogas įtraukti į racioną – gausime daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų. „Be to, kalorijų kiekis uogose sąlyginai nedidelis, tad jomis paskaninta rytinė košė ar varškė, o galbūt priešpiečiams ar pavakariams suvalgyta jų sauja aprūpins organizmą reikalingomis medžiagomis. Braškėse yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – visos šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Šios uogos turi ir nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B grupės vitaminų, folatų“, – apie braškių maistines savybes pasakoja gydytoja dietologė.
Anot dr. E. Gavelienės, be visų mineralų ir vitaminų braškėse taip pat yra nemažai polifenolių, pasižyminčių antiuždegiminėmis savybėmis: „Jos ypač naudingos žmonėms, kuriuos vargina širdies ir kraujagyslių ligos, metabolinis sindromas (kartu su nutukimu), nervų sistemos ligos ar diabetas. Tačiau reikia pažymėti, kad naudingos medžiagos žmogaus organizme nelinkusios kauptis: svarbu išlaikyti raciono įvairovę, įtraukiant į meniu skirtingas uogas bei vaisius, o taip pat nenutolti nuo sveikatai palankių kiekių: dienos racione uogų ir vaisių suvartojimo kiekis neturėtų viršyti 200–300 gramų.“
Braškių vertė nuo jų dydžio nepriklauso
Nors kai kurie žmonės braškes renkasi pagal dydį, nes mano, kad didelės augintos nenatūraliai, daugiau tręštos, o mažesnės – sveikesnės, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai nėra tiesa: „Braškės būna įvairių rūšių ir veislių, tad jų dydis vertės tikrai nenusako. Reikėtų žinoti, kad jos itin jautrios uogos, tad ilgiau laikomos kambario temperatūroje greitai genda, todėl parsinešus jas iš parduotuvės reikėtų tuojau pat dėti į šaldytuvą. Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. Geriausia uogas suvalgyti per tris dienas ir laikyti šaldytuve atvirose talpose, neplautas, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų drėgmės perteklius.“
Komercijos operacijų vadovė primena, kad norint sutaupyti ir pigiau pasigaminti glotnučių, įdarų pyragams ar gaivių desertų, galima įsigyti šaldytų uogų ir turėti jų šaldiklyje atsargai. „Sezono pradžioje, kai braškės brangesnės, nusipirkus mažą jų kiekį verta panaudoti kaip salotų ar desertų ingredientą, o kai jos jau pigesnės, skanauti vienas ir pasiruošti atsargų žiemai.“
„Rimi“ siūlo pradžiuginti mamas jų dienos proga braškių pyragu – jis pavasariškas, gaivus, kvapnus ir tikrai pavyks net nepatyrusiems kepėjams.
Braškių pyragas
Pyragui reikės:
3 vnt. kiaušinių;
3 v. š. migdolų miltų;
3 v. š. cukraus;
550 g braškių;
300 g plakamosios grietinėlės;
300 g maskarponės sūrio;
150 g saldaus sutirštinto pieno;
15 g želatinos.
Kaip gaminti:
Supilkite želatiną į dubenį ir išbrinkinkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Į kiaušinių baltymus įpilkite cukraus ir išplakite iki standžių putų. Atskirai išplakite trynius. Sumaišykite abi kiaušinių mases.
Suberkite migdolų miltus, išmaišykite iki vientisos masės ir supilkite tešlą į kepimo formą.
Kepkite apie 20 min. arba kol gražiai apskrus. Ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
150 g braškių supjaustykite puselėmis. Dėkite puseles palei kepimo formos kraštus, tarsi formuotumėte sieneles kremui.
Paruoškite kremą. Susmulkinkite likusias braškes. Vandens vonelėje ištirpinkite želatiną ir suberkite į ją braškes.
Maskarponės sūrį išplakite su grietinėle iki standžių putų, tada įmaišykite kondensuotą pieną ir maišykite iki vientisos masės. Supilkite želatiną su uogomis ir vėl gerai išmaišykite.
Supilkite kremą ant iškepusio biskvito. Pastatykite pyragą šaldytuve bent vienai nakčiai. Prieš patiekdami, papuoškite uogomis.
Skanaus!