PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Birželio 15 d. 21:37

Mokslininkai: vienas paprastas įprotis ne tik išsaugos sveikatą, bet ir
pailgins gyvenimą


Lietuva

Skaistė GrigutytėŠaltinis: Etaplius.lt


304653

Visi žino, kad fizinis aktyvumas ne tik naudingas, bet ir būtinas mūsų sveikatai. Tačiau judėjimui nereikalingas sporto klubo abonimentas. Puikia treniruote gali būti paprasčiausias lipimas laiptais. Tai ne tik padeda deginti kalorijas ir stiprinti raumenis, tačiau, naujausių tyrimų duomenimis, šis paprastas įprotis gali pailginti jūsų gyvenimą.

Leidinys „Health“ skelbia, kad atliktas tyrimas atskleidė ryšį tarp lipimo laiptais ir ilgesnės žmonių gyvenimo trukmės. Mokslininkai taip pat nustatė, kad reguliarus lipimas laiptais gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas ar insultas, riziką.

Mokslininkai atliko net devynis tyrimus, kuriuose buvo tiriamas ryšys tarp laipiojimo laiptais ir širdies bei kraujagyslių ligų ir ankstyvos mirties.

Juose dalyvavo 480 479 sveiki arba anksčiau patyrę širdies priepuolį, sirgę periferinių arterijų ligomis žmonės. Dalyvių amžius svyravo nuo 35 iki 84 metų, iš jų apie 53 procentai buvo moterys.

Tyrėjų komanda nustatė, kad žmonėms, kurie reguliariai lipo laiptais, mirties nuo įvairių sveikatos sutrikimų rizika buvo 24 procentais mažesnė nei tiems, kurie to nedarė. Be to, tie, kurie dažnai lipo laiptais, turėjo net 39 procentais mažesnę riziką susirgti ir mirti nuo širdies bei kraujagyslių ligų.

Kaip lipimas laiptais stiprina sveikatą

Pasak Klivlando klinikos Sporto kardiologijos centro direktorės, medicinos mokslų daktarės Tamannos Singh, judėjimo nauda priklauso nuo vieno dalyko –vertikalumo. Palyginti su tokia fizine veikla kaip vaikščiojimas lygiu paviršiumi, lipimas laiptais yra „išbandymas jūsų kūnui, kai jis juda prieš gravitaciją“. Toks judėjimas reikalauja 9,6 karto daugiau energijos nei paprastas pasivaikščiojimas.

Lipimas laiptais stiprina sėdmenų, klubų lenkiamuosius raumenis, blauzdas – tai pagerina bendrą raumenų ir kaulų sistemos mobilumą bei stabilumą. Širdis dirba intensyviau, kad aprūpintų deguonimi prisotintu krauju organizmą, taip „teniruojamos“ kraujagyslių sienelės, suaktyvėja kraujo apytaka.

Kiek laiptelių duos rezultatą

Pasak moslininkų, nėra pakankamai duomenų, leidžiančių rekomenduoti konkretų laiptelių kiekį ar lipimo intensyvumo lygį. Tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad 50-60 pakopų per dieną jau gali turėti teigiamą poveikį.

Pavyzdžiui, 2023 m. atliktas tyrimas atskleidė ryšį tarp kasdieninio lipimo laiptais bent 50 pakopų ir 20 procentų sumažėjusios aterosklerozės išsivystymo rizikos.

Kaip lipimą laiptais paversti įpročiu

Lipimo laiptais įtraukimas į kasdienybę prasideda nuo to, kad jūs tiesiog ieškote laiptų kasdienėje aplinkoje ir jais lipate. Laiptais naudokitės ir vietoje lifto ar eskalatoriaus.

Kad neprarastumėte motyvacijos, galima sugalvoti sau užduotis arba atsisiųsti mobilią aplikaciją, padėsiančią sekti įveiktų pakopų skaičių. Taip galima stebėti progresą, ilgainiui didinti pakopų skaičių, lipimo intensyvumą ir trukmę.