Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
pixabay.com nuotr.
EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai
Kaip išvirti ne per kietus ir ne per minkštus kiaušinius?
Daugelis žmonių kiaušinius valgo kasdien, o ne tik per Velykas. Maistingiems pusryčiams juos galima paruošti turbūt dešimtimis skirtingų būdų: kepti, išplakti, virti su lukštu ar be jo.
Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė dažnai gamina kiaušinius ir sako, kad norint juos paruošti tobulos konsistencijos – ne per kietus ir ne per minkštus – reikia žinoti bei pasinaudoti keletu gudrybių.
„Pusryčius visuomet norisi pradėti gerai, nes skaniai pavalgius mus lydės geresnė nuotaiką ir į dienos darbų ritmą bei rutiną bus lengviau įsivažiuoti. Kai pusryčiams norisi daug laiko ir vargo nereikalaujančių patiekalų, dažnai renkuosi kiaušinius. Tai – vienas universaliausių ingredientų, kurį pravartu turėti namų šaldytuve. Kiaušiniai skanūs ir kepti, ir plakti, ir virti. Juos visuomet verdu tokia seka: pirmiausia puode užverdu vandenį, tuomet įberiu šiek tiek druskos (bet tai nėra būtina) ir tik tuomet sudedu kiaušinius bei juos verdu tiek laiko, kokios trynio konsistencijos siekiu: 5–7 minutes, jei norisi minkštų ir apie 10 minučių, jei norisi kietesnių kiaušinių“, – pasakoja G. Juknaitė.
Tačiau kiaušinių virimo laikas priklauso ir nuo jų dydžio bei šviežumo: „Švieži kiaušiniai įprastai išverda greičiau už nešviežius, tad jei skubate – rinkitės kuo šviežesnius.“
Nulupti lukštą bus lengviau, jei prieš tai kiaušinį atvėsinsite
Greičiausiai daugelis sutiktų, kad išsivirus kiaušinius nemaloniausia bei labiausiai erzinanti dalis yra jų lukšto nulupimas. Tačiau G. Juknaitė turi patarimų, kaip palengvinti bei pagreitinti šį procesą.
„Viena iš rekomendacijų būtų jau mano minėtas kiaušinių virimas verdančiame vandenyje, prieš tai įbėrus šiek tiek druskos. Taip pat galima į verdantį vandenį įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ar įpilti truputį acto. Tai padės kiaušinio lukštui lengviau atsiskirti nuo jo baltymo. O kitas būdas – išvirtus kiaušinius įmerkti į kuo vėsesnį vandenį arba „ledo vonelę“ ir joje palaikyti kiaušinius. Pasinaudojant šiuo patarimu, nuo kiaušinio tikrai be vargo pašalinsite jo lukštą“, – patarimu dalijasi tinklaraštininkė.
Receptas, kuris nustebins namiškius
Maistas – viena didžiausių Godos aistrų. Ji mėgsta dalintis jo skoniais ir vis naujais įkvėpimais, tiek gamindama restorano, kuriame dirba, svečiams, tiek savo namų aplinkoje, nustebindama artimuosius bei draugus. Todėl ir artėjant Velykoms kulinarė siūlo išbandyti įdomesnių receptų.
„Škotiški kiaušiniai – būtent toks patiekalas. Kadangi nevalgau mėsos, tai šį valgį nusprendžiau paruošti vegetariškai. Vietoje mėsos faršo kiaušinius apvyniojau trintų troškintų brokolių, gražgarsčių, žalumynų bei sūrio mišinio apvalkalu ir rezultatas pavyko tobulas – traškūs, pavasariški ir maistingi kiaušiniai. Be to, šiam receptui naudojau kokybiškus „Rimi“ privačios etiketės produktus už prieinamą kainą, tad patiekalas išėjo ne tik gardus, bet ir nebrangus“, – džiaugiasi G. Juknaitė.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prieš Velykas norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Vegetariškų škotiškų kiaušinių receptas pagal virtuvės šefę Godą Juknaitę:
Patiekalui reikės:
Kiaušinių;
1 vnt. brokolio;
1 vnt. šalotinio svogūno;
3 skiltelių česnako;
Saujos gražgarsčių;
50 g „Gaudos“ sūrio;
Šviežių mėtų, krapų, svogūno laiškų;
Miltų;
Panko džiūvėsėlių;
Natūralus jogurto;
Aitriųjų paprikų dribsnių;
Alyvuogių aliejaus (kepimui);
Rapsų aliejaus (gruzdinimui);
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip pasigaminti:
Išsivirkite kiaušinius, kad tryniai išliktų skysti (arba kaip jums patinka). Į verdantį vandenį sudėkite kambario temperatūros kiaušinius ir virkite 5 minutes. Atvėsinkite kiaušinius ledo vonelėje ir juos nulupkite.
Šalotinį svogūną supjaustykite ir įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepkite kartu su česnaku. Šiems gražiai apskrudus sudekite pjaustytą brokolį, apkepkite. Į trintuvą sudėkite keptuvėje patroškintas daržoves, gražgarstes, sūrį ir žalumynus, pagardinkite druska ir pipirais ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
Tuomet formuokite kiaušinius. Rankomis arba naudodami maistinę plėvelę aplink virtus kiaušinius aplipdykite brokolių masę. Gautą rutulį dėkite į miltus, tuomet apvoliokite kiaušininio plakinyje ir galiausiai – panko džiūvėsėliuose. Jei turite laiko, pusvalandžiui palikite taip paruoštus kiaušinius šaldytuve.
Nedideliame puode įkaitinkite rapsų aliejų, sudėkite pasiruoštus kiaušinius ir gruzdinkite juos, kol įgaus auksinį atspalvį.
Patiekite škotiškus kiaušinius su natūraliu jogurtu bei smulkintais žalumynais.
Skanaus!