PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Rugpjūčio 12 d. 21:25

Kur dėti gausų cukinijų derlių?

Lietuva

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


275236

Vasarai persiritus į antrąją pusę, vis dažniau socialiniuose tinkluose dalijamasi idėjų prašymais: ką gi dar pagaminti iš gausaus cukinijų derliaus? Nors jos nedažnai naudojamos desertams, kartą pabandę jų įtarkuoti į keksiukų tešlą, skoniu tikrai nenusivilsite.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos ne tik naudingos akims, odai ir imunitetui, bet ir padeda kontroliuoti svorį – jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.

Stiprina imunitetą, naudingos vėžio prevencijai

Nors kartais peikiamos, kad neturi stipraus skonio, jaunos cukinijos tarsi prisitaiko prie įvairiausių patiekalų komponentų, subtiliai juos paryškindamos. Jos tinkamos ne tik kepti, troškinti ar grilinti – skanios ir tiesiog žalios, įpjaustytos į pagardintas prieskoniais salotas. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tai labai naudinga daržovė.

„Cukinijos aprūpina mūsų organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Be to, cukinijos vertingos dėl karotinoidų: liuteino, zeaksantino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norint kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų (kataraktos ar glaukomos) progresavimą“, – sako dr. E. Gavelienė.

Nors dažnai manoma, kad karotinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose: „Liuteinas bei zeaksantinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. O kriptoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas norint išvengti vėžio.“

Cukinijos – vienos pigiausių daržovių

Vasaros pabaigoje gausiai derančios mūsų platumose cukinijos – itin nepretenzingos: auginamos nereikalauja nuolatinės priežiūros, iš jų galima pagaminti daugybę nebrangių patiekalų, be to, jaunų cukinijų visus metus nepritrūksta parduotuvėse.

Cukinijos – itin universalios, pritaikomos daugybėje patiekalų. Jos tinka ne tik blyneliams, apkepams, troškiniams, sriuboms, jas galima kepti įdarytas, dėti į faršą, marinuoti, rauginti, kartu su kitomis daržovėmis konservuoti žiemai – tokia mišrainė pravers ant žiemos vaišių stalo, netikėtai užsukus svečiams.

Cukinijas galima panaudoti ir kepant saldžius daržovių pyragus bei keksiukus. Galima į tešlą dėti džiovintų vaisių arba šokolado gabaliukų, taip pat į kvietinius ar ruginius miltus įmaišyti sorų, migdolų, kokosų, bolivinės balandos ar burnočių miltų – kaskart bandykite vis kitokius ir stebinkite artimuosius kulinariniais eksperimentais.

Freepik.com nuotr.

Keksiukai su cukinijomis

Reikės:

  • 3 puodelių bet kokių miltų;
  • 2,5 puodelio smulkintų cukinijų;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 puodelio cukraus;
  • 1 puodelio augalinio aliejaus;
  • 1 šaukšto kepimo miltelių;
  • 1,5 šaukštelio malto cinamono;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius, tarkuotą cukiniją, cukrų, aliejų ir vanilę. Drėgną mišinį supilkite į miltų mišinį ir gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštas keksiukų formeles, užpildydami 2/3 tūrio. Kepkite maždaug pusvalandį. Patikrinkite, ar iškepė, įbesdami į keksiuko vidurį dantų krapštuką – jis turėtų būti sausas. Išimkite ant grotelių ir leiskite atvėsti.

Skanaus!

Pranešimas spaudai