PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Spalio 6 d. 13:03

Karambola, garcinija, rambutanas – tai ne gėlių pavadinimai: ar žinote, kokiems patiekalams šie tropiniai vaisiai tinka labiausiai?

Lietuva

Rambutanas. „Maxima“ nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


321592

Ant tautiečių stalo vis dažniau pasirodo egzotiniai vaisiai. Įkvėpti kelionių ar socialinių tinklų lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjai į krepšelius drąsiai deda datules, kokosus, kertuočius, pasifloras ir kitus tropikuose augančius vaisius. Dar neišdrįsusiems paragauti nepažintų gamtos gėrybių prekybos tinklo atstovai dalijasi egzotinių vaisių gidu ir patarimais, kaip tinkamai juos išsirinkti ir su kuo geriausiai dera juos skanauti.

Prekybos tinklo „Maxima“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė Julija Butkevič pastebi, kad kasmet sugrįžę po įvairiausių kelionių, kurių metu pirkėjai atrado naujus egzotinius skonius, šių jie ieško sugrįžę ir į gimtinę: „Pastaraisiais metais stebime, kad vis daugiau pirkėjų įsidrąsina į krepšelius įsidėti mūsų kraštui neįprastų egzotinių vaisių. Šiems atradimams įtakos, tikriausiai, turi ne tik kelionės, bet ir socialiniai tinklai, kurie įkvepia gurmaniškiems eksperimentams.“

Anot J. Butkevič, prekybos tinklo pirkėjai išties pamėgę egzotinius vaisius – 2023 m. pirmąjį pusmetį lyderiavo šviežios ir fasuotos datulės, tuomet figos bei dumplūnės, o šiemet į šį sąrašą tuo pačiu laikotarpiu papuolė ne tik datulės ir figos, bet ir pasifloros, raudonasis kertuotis. Stebimas ir egzotinių vaisių pardavimams būdingas sezoniškumas – pirkėjai jais labiausiai mėgaujasi rugsėjį.

Egzotinių vaisių gidas

Pasifloros. Į pirkėjų perkamiausių egzotinių vaisių penketuką patenkančios pasifloros, kaip pastebi J. Butkevič, daugeliui yra pažįstamos kaip unikalaus skonio desertų ir kokteilių ingredientas. „Viduje esantis minkštimas su daug smulkių sėklyčių skanaujamas vienas arba naudojamas gaminant saldumynus, kokteilius, salotas. Ar pasifloros vaisius tinkamas valgyti ir gerai prinokęs, išduos jo luobelė – ji turi būti tamsi ir grublėta, o prinokusios persikinės pasifloros (granadilla) odelė turi būti gelsva arba oranžinė, su nedideliais įtrūkimais“, – aiškina J. Butkevič.

Šie vaisiai gali būti ir puikus nekaloringas užkandis – jie puikai dera su sūriais, minkštimu galima pagardinti jogurtą arba ledus, jie suteiks gaivumo žaliesiems kokteiliams su bananais ar avokadais. „Be to, nesuklysite jų įmaišę į padažą žuvies patiekalams“, – priduria J. Butkevič.

Rambutanai, longanai ir ličiai. Aromatingu, skaidriu ir sultingu minkštimu pasižyminčius jūros ežius primenančius gauruotus rambutanus, grublėtą kankorėžio odelę turinčius ličius ir „drakono akimi“ įvardijamus neišvaizdžią luobelę turinčius mažučius vaisius – longanus galima vadinti giminaičiais. Vis tik, pasak J. Butkevič, juos skiria tam tikros skonio subtilybės.

„Longanai yra švelnesnio, gėliško skonio, tuo tarpu ličiai – saldesni ir intensyvesni, o saldus rambutanų minkštimas primena vynuoges. Šie vaisiai praturtina desertus ir kokteilius – jų skonį ypač pabrėžia šokoladas bei mėtų lapeliai, puikai tinka įvairiose lengvose salotose, taip pat su jūros gėrybėmis ar prie žuvies patiekalų, arba tiesiog kaip visavertis sveikas užkandis.

Norint išsirinkti prinokusius rambutanus, longanus ir ličius, svarbu atkreipti dėmesį į jų luobelę. Prinokę rambutanai turi ryškiai raudoną arba geltoną odelę su standžiais, lanksčiais spygliukais, longanai turėtų būti šviesiai rudos ar gelsvos spalvos su švelnia odele, o prinokę ličiai pasižymi ryškia, rudai raudona odele“, – paaiškina ji.

Kertuočiai. Vis labiau pirkėjai atranda ir raudonąjį kertuotį, kitaip žinomą „drakono vaisiaus“ pavadinimu. Jis ryškėja įspūdinga išvaizda ir švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu, primenančiu kivius ar arbūzą. Šio vaisiaus minkštimas – ryškiai rožinis arba baltas, su mažomis juodomis sėklytėmis. „Kitaip nei raudonasis, geltonasis kertuotis yra retesnis ir intensyvesnio skonio. Norėdami išsirinkti prinokusį vaisių atkreipkite dėmesį į jo odelę – ji turi būti lygi, be dėmių ir elastinga. Šiuos vaisius galima valgyti vienus arba derinti su kitais vaisiais desertuose, gardinti kokteilius ar ledus, patiekti su sūriais“, – rekomenduoja J. Butkevič.

Dumplūnės. Šie mažyčiai, apvalūs vaisiai, apgaubti šviesiai rusvos, tarsi popierinės luobelės, o jų skonis – subtiliai saldžiarūgštis, šiek tiek primenantis ananasą su vyšnių natomis. „Dumplūnės ne tik puikiai papildo vaisių salotas, bet laisvai gali būti valgomos vienos kaip lengvas užkandis. Prinokę vaisiai turėtų būti ryškiai geltoni ar švelniai oranžiniai, o jų luobelė – lengvai pažeista, tačiau vaisius viduje turi išlikti kietas. Jos puikiai dera su minkštais sūriais kaip feta, taip pat tinka kaip padažų ar salotų ingredientas, suteikiantis patiekalams gaivumo“, – dalinasi prekybos tinklo atstovė.

Garcinijos. Anot J. Butkevič, garcinijos – nedideli vaisiai, pasižymintys kieta violetine luobele ir saldžiarūgščiu, gaiviu minkštimu. Šio prinokusio vaisiaus minkštimas dažnai būna lengvai dalijamas skiltelėmis. „Saldus ir švelniai citrusinis garcinijos skonis primena persikus ir braškes. Šis vaisius dažnai derinamas su šviežiomis žolelėmis salotose, naudojamas desertuose – gerai dera su šokolado desertais ar vaniliniais ledais, maskarponės sūrio kremu“, – priduria ji.

Karambolos. Panašiai kaip ir garcinijos, taip ir karambolos vaisiaus skonis pasižymi gaivuma, o be to, ir obuolį bei citrusus primenančiomis savybėmis. Prinokusios karambolos dažniausiai būna ryškiai geltonos su švelniomis rudos spalvos briaunomis.

„Iš pažiūros neišvaizdi karambola, supjausčius ją griežinėliais, tampa tikra patiekalų žvaigžde tiesiogine prasme, mat griežinėliai yra žvaigždės formos ir dažnai naudojami desertų ar kokteilių dekoravimui. Vis tik karambolą tikrai verta naudoti ne vien papuošimams – šį vaisių kuo puikiausiai galima valgyti vieną, gardinti jogurtus, griežinėlius naudoti salotose prie žuvies ar paukštienos patiekalų“, – rekomenduoja išbandyti dar vieną egzotinį vaisių J. Butkevič.

#EGZOTIKA#VIRTUVĖ#VAISIAI