PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Liepos 29 d. 14:21

Gydytojas gastroenterologas perspėja apie pavojus, tykančius „sveikame“ vasaros meniu

Lietuva

Etaplius.LTŠaltinis: LSMU Kauno ligoninės informacija


274169

Daugelis manome, kad sodo ir daržo gėrybių sezonui galioja principas: „Kuo daugiau, tuo geriau“, ir tai gali atvesti tiesiai į gydytojo kabinetą. Ką reikia žinoti, kad to išvengtume?

LSMU Kauno ligoninės Endoskopijų skyriaus gydytojas endoskopuotojas ir gastroenterologas Benas Sakalauskas sako, kad didžiausia klaida, kurios pasekme tampa virškinimo trakto veiklos sutrikimai, yra nesaikingumas.

PSO rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui yra 400 gramų. Tai reiškia, kad turime suvalgyti apie 200 g šviežių vaisių ir uogų bei atitinkamai panašų kiekį daržovių. 200 g – tai apytikriai trys stambesni persikai arba pora puodelio dydžio uogų porcijų.

Gydytojas gastroenterologas B. Sakalauskas pastebi, kad vasarą mes nelinkę laikytis šių rekomendacijų.

„Stengiamės atsigriebti už visus metus ir kaip reikiant pasimėgauti šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis. PSO rekomenduojamą 400 g normą viršijame kelis kartus, dideliais kiekiais valgydami braškes ar trešnes ir įsivaizduodami, kad savo organizmui darome gerą darbą, prisotiname jį vitaminais. Bet iš tiesų tokiu būdu gauname labai daug angliavandenių ir cukraus. Nesaikingas suvartotų vaisių kiekis gali sukelti rūpesčių“, – kalba B. Sakalauskas.

Gydytojas pastebi, kad turint namuose daug uogų ar vaisių, išsibalansuoja mitybos režimas ir visa diena virsta nuolatiniu užkandžiavimu.

Nuolatinis angliavandenių vartojimas yra dažniausia problema, sukelianti virškinimo trakto sutrikimus, pasireiškiančius pilvo pūtimu, tuštinimosi pokyčiais, sunkumo, nevirškinimo jausmu, dispepsijos simptomais (vidurinės pilvo dalies skausmas ar diskomfortas, dažniausiai pasireiškiantis dėl blogo virškinimo).

„Geriausias vaistas – nepersivalgyti, – pabrėžia B. Sakalauskas, – bet jei jau taip nutiko, kad suvartojome smarkiai per daug uogų-vaisių ir dėl to pasireiškė nemalonūs pojūčiai, reikėtų tiesiog leisti virškinimo traktui susidoroti su šia problema ir grįžti prie subalansuotos mitybos.“

Pilvo pūtimas ir raižymas, sunkumo jausmas skrandžio srityje, tuštinimo sutrikimai, leidus virškinamajam traktui pailsėti, vartojant pakankamai skysčių, apribojus suvartojamų angliavandenių, ypač termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių, kiekį, turėtų praeiti per 5–12 val.

Dėl ne itin stipraus, trumpalaikio pilvo skausmo į gydytojus paprastai nesikreipiama. Daugeliu atvejų pavartojus namų vaistinėlėje turimų preparatų (aktyvuotos anglies, „Smectos“ ir pan.) su laikinu negalavimu nesunkiai susidorojama.

Vis dėlto gali būti ir taip, kad prasidėjo virusinė ar net ir bakterinė virškinamojo trakto infekcija, kurių plitimui vasara yra palankus metas.

Virusinės infekcijos atveju negalavimas (virškinimo sutrikimai, viduriavimas, pilvo pūtimas, rečiau – karščiavimas, vėmimas) paprastai tęsiasi apie 3–7 dienas. Specifinio gydymo šiai infekcijai nėra.

Jei simptomai nepraeina per savaitę ir ilgiau, be to, atsiranda naujų, gali būti, kad prisidėjo ir bakterinė infekcija. Tokiu atveju būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kuris skirs reikiamų medikamentų arba nukreips pas specialistą.

„Jei pilvo skausmas stiprus ir jis nesilpnėja, jei jo neveikia įprasti namuose turimi medikamentai, jeigu atsiranda ir kitų simptomų, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, o kai kuriais atvejais netgi į ligoninės priėmimo skubios pagalbos skyrių“, – teigia B. Sakalauskas.

Stiprus, tarsi diržu juosiantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, lydimas pykinimo, vėmimo ir žagsulio, pilvo pūtimo, prakaito pylimo, bendro silpnumo, karščiavimo, kartais – pasirodančių kraujosruvų, gali būti ūmaus kasos uždegimo signalas. Tai pavojinga būklė. Tokiu atveju įvertinus savo būklę, skausmo ir kitų simptomų intensyvumą bei trukmę, reikėtų vykti į ligoninę.