Dietologė įvardijo vieno populiaraus produkto super galią: pagerins širdies sveikatą ir ne tik

avocado-products-made-from-avocados-food-nutrition-concept_1150-26278
Lietuva
Freepik.com nuotr.
Etaplius.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Pranešimas žiniasklaidai

Avokadų kulinarinis pritaikymas itin paprastas, todėl juos lengva naudoti įvairiuose patiekaluose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai itin palankūs sergantiems širdies ar kraujagyslių ligomis, taip pat – besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis avokadus visuomet reikėtų imti nei per minkštus, nei per kietus – tokių pigiau iki sausio 22 d. galima įsigyti tinklo parduotuvėse. O jei sukate galvą, kaip nustebinti artimuosius vis naujais užkandžiais, galite patiekti netradicinės avokadų bei kivių salsos su aitriomis chalapos paprikos natomis.

Įspūdingas svarbiausių maistinių medžiagų kiekis 

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai – tai toks maisto produktas, kurį į savo mitybą gali įtraukti kiekvienas, norintis turėti sveikatai palankų racioną: jie turtingi beveik visais žmogui reikalingais vitaminais, eile mineralinių medžiagų, sveikatai palankiais riebalais bei kitais biologiškai aktyviais, sveikatą gerinančiais komponentais.

„Avokadai yra būtinųjų maistinių medžiagų šaltinis, garsėjantis širdžiai naudingais mononesočiaisiais riebalais. Šie sveikatai būtini riebalai, ypač oleino rūgštis, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, prisideda prie blogojo cholesterolio mažinimo bei gerojo cholesterolio koncentracijos didinimo. Unikali avokadų riebalų sudėtis prisideda prie subalansuotos ir maistingos mitybos. Be sveikatai palankių riebalų, avokadai turtingi įspūdingu svarbiausių maistinių medžiagų kiekiu. Jie yra puikus kalio šaltinis, gyvybiškai svarbus sveikam kraujospūdžiui palaikyti. Avokaduose taip pat yra daug vitaminų įskaitant vitaminą K, E ir C, taip pat įvairius B grupės vitaminus, pavyzdžiui, folatus“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Gali užkirsti kelią persivalgymui

Gydytojos dietologės teigimu, avokadai – tinkamas produktas net ir specialios dietos besilaikantiems: pavyzdžiui, jie tinkami sergantiems cukriniu diabetu, nutukimu, varginamiems kitų metabolizmo sutrikimų. 

„Avokadai yra skaidulinių medžiagų šaltinis, gerinantis virškinimo sistemos sveikatą ir padedantys reguliuoti svorį. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis, kartu su sveikatai palankiais riebalais, padeda prailginti sotumo jausmą, mažina persivalgymo riziką. Sveikatai palankių riebalų ir skaidulinių medžiagų derinys, mažas angliavandenių kiekis bei puiki sudėtis kitų būtinųjų maistinių medžiagų leidžia avokadą įtraukti į visus sveikatai palankius racionus: jis tinka virškinimo sutrikimų mažinimui bei sveikatai palankiai medžiagų apykaitai užtikrinti“, – pažymi dr. E. Gavelienė. 

Kaip žinoti, ar avokadas išties prinokęs?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad tikrai nelengva rasti minkštą, sunokusį, bet dar nepradėjusį gesti avokadą. Tačiau ekspertė pabrėžia, jog šio produkto pasirinkimas labiausiai priklauso nuo to, kada planuojame jį suvartoti.

„Norėdami įsigyti tokių avokadų, kuriuos iš karto panaudotume maisto gamyboje, turėtume žvalgytis tokių, kurių odelė – tamsi, beveik juoda, o švelniai paspaudus – šiek tiek jaustųsi paslanki, bet tvirta tekstūra. Taip pat vertėtų patikrinti viršuje esantį kotelį: jei jis lengvai atsiskiria arba po juo matosi žalia spalva – avokadas veikiausiai bus prinokęs. O norėdami namuose panokinti avokadus, galite juos kartu laikyti, pavyzdžiui, su obuoliais, kurie išskiria etileno dujas, nokinančias šalia esančius vaisius bei daržoves“, – pataria O. Suchočeva. 

Išmėginkite maistingo užkandžio idėją: netradicinė kivių ir avokadų salsa nustebins visus tiek vakarėlio metu, tiek ir įprastą dieną. 

RECEPTAS

Kivių ir avokadų salsa

Salsai reikės: 

5 vnt. kivių, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;

1 vnt. raudonojo svogūno, susmulkinto;

1 vnt. avokado, supjaustyto kubeliais;

120 g kalendrų, susmulkintų;

1-2 vnt. laimų sulčių ir žievelės (apie 30 ml sulčių);

1 vnt. česnako skiltelių, susmulkintų;

1 vnt. plonai supjaustyta chalapos paprikos (nebūtina);

Šiek tiek jūros druskos;

1 vnt. pakelio tortilijų traškučių. 

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite kivius, svogūnus, avokadus, kalendras, laimo sultis ir žievelę, česnaką, chalapos papriką (jei naudojate) ir žiupsnelį jūros druskos.
  2. Patiekite su tortilijų traškučiais.

Skanaus!