PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 28 d. 16:33

Ukmergės miniatiūrų parkas stovi be maketų: projektui trūksta lėšų

Ukmergė

Ukmergės rajono savivaldybė. ELTA / Dainius Labutis

Karolina AmbrazaitytėŠaltinis: BNS


311665

Ukmergėje kuriamam „Mini Lietuva“ miniatiūrų parkui infrastruktūra parengta dar pernai vasarą, bet kada čia atsiras visas šalies savivaldybes reprezentuojančios miniatiūros, rajono savivaldybė nurodyti negali, nes tam nėra paskirta lėšų.

Europos Sąjungos (ES) ir pačios savivaldybės lėšomis įrengtas parkui skirtas Lietuvos reljefas su tekančiomis upėmis, Kuršių Nerija, Baltijos jūra ir vietomis kiekvieno miesto miniatiūroms, bet pastatų maketams finansavimas nebuvo skirtas.

„Miniatūrų kaina į patį projektą nebuvo įtraukta, nes tai yra netinkamos išlaidos, jų pagaminimo kaina yra labai didžiulė“, – teigė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė.

Kaip informavo Ukmergės rajono meras Darius Varnas, projekto užbaigimui trūksta kelių milijonų eurų.

Nuo 15 iki 50 tūkst. eurų kainuojančius 3D modelius Ukmergė kviečia gaminti kitų miestų savivaldybes, tačiau tam lėšų neatranda net didieji miestai, tvirtina meras.

Ukmergės rajono savivaldybės nuotr.

Vilniaus ir Klaipėdos savivaldybės projekto rengėjus informavo, jog patys pagamintų modelius tik tuo atveju, jei kitų metų biudžetuose atrastų tam lėšų.

Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybė į kvietimą neatsakė.

„Jeigu jie negamina, aš jų priversti tiesiog negaliu, gaminsim patys. Nes projektas vis tiek norisi, kad jis būtų iki galo užbaigtas“, – sakė D. Varnas.

Jis tvirtino dėl mažo kitų savivaldybių susidomėjimo nesijaudinantis ir sakė asmeniškai bendraujantis su merais, projekte įžvelgiantis naudos jų regionams.

„Savivaldybei kažkokiai iš biudžeto ten 15 ar 20 tūkstančių skirti, padaryti savo reklamą kažkur teritorijoj centre Lietuvos, tai aš manau, tikrai geras siekiantis pavyzdys“, – kalbėjo Ukmergės rajono meras.

„Šiais metais esam nusimatę 100 tūkstančių biudžete, tai mes kažką padalinsim tiem, kurie kategoriškai bus nusiteikę prieš tai. O su kitais galvoju, kad susitarsim“, – pridūrė jis.

Iš šių metų birželį paskirtų daugiau nei 86 tūkst. eurų ketinama sumontuoti jau pastatytas Ukmergės ir Jonavos miniatiūras bei pagaminti Vilnių, Kauną ir Klaipėdą reprezentuojančių statinių maketus. Šiuos darbus vykdys įmonė „Idėja 3D".

Iki šiol prie projekto prisijungė tik jau minėta Jonavos savivaldybė, pagaminusi Skarulių Šv. Onos bažnyčios miniatiūrą.

„Iš biudžeto tikrai visko nefinansuosime, tai čia 100 procentų. Nebent gausim kažkokias projektines lėšas iš europinių, iš kitų dalykų, tai nežinau, per porą, trejetą metų, manau, pavyktų kažkaip padaryti“, – pasakojo D. Varnas.

„Mini Lietuva“ yra užsienio šalių patirčių įkvėptas projektas, reprezentuojantis visų savivaldybių patraukliausius objektus sumažintame šalies teritorijos modelyje-parke.

Projektas yra ES ir Ukmergės rajono savivaldybės finansuojamo buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų viešųjų erdvių infrastruktūros vystymo projekto dalis.