PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 11 d. 11:58

Ar šįkart „votis“ Šiaulių miesto centre bus išgydyta?

Šiauliai

Pastatas Vytauto g. 124 – piktžaizdė miesto centre. Skaitytojo nuotr.

Lina GalkuvienėŠaltinis: Etaplius.LT


323279

Beveik lygiai prieš dvejus metus atvira liepsna degęs apleistas pastatas Šiaulių miesto centre (Vytauto g. 124) gali būti sulyginamas su negyjančia žaizda. Penkiems savininkams tuomet priklausęs pastatas, kurį pro savo namų langus ir šiandien mato meras ir kiti gretimai gyvenantys savivaldybės administracijos darbuotojai, ne vienerius metus kelia pavojų aplinkiniams gyventojams. Jame mėgo ir tebemėgsta įsikurti benamiai, kurie sukelia gaisrus, geria, smurtauja. Savivaldybė ne vienerius metus teigia susidurianti su problemomis – namo savininkų neįmanoma rasti arba jie nesiima priskirtų įpareigojimų. Visgi, po eilinio šiauliečio kreipimosi, atsirado viltis, kad problema bus išspręsta. Ar miesto centre esanti „votis“ pagaliau bus išgydyta šįkart?

Apleistas pastatas – piktžaizdė miesto centre

Šiauliuose, Vytauto gatvės 124 numeriu pažymėtas namas – piktžaizdė tiek aplinkiniams gyventojams, tiek policijai, ugniagesiams, net ir pačiai savivaldybės administracijai. Čia eilę metų prieglobstį randa asocialų gyvenimo būdą vedantys asmenys. Jie čia girtauja, smurtauja, ne kartą yra sukėlę gaisrą. Paskutinysis buvo užgesintas kone lygiai prieš dvejus metus – 2022 metų spalio 15 dieną. Iškart po vidurnakčio įsiplieskus ugniai, pastatas greitai buvo apimtas atviros liepsnos. Ją galop užgesinus, Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai nurodė, kad ugnies šaltiniu galėjo būti neatsargus rūkymas viename iš pastato butų.

Aplinkiniams gyventojams siaubą ir pavojų sukėlęs įvykis – ne pirmas. Dėl pavojingos kaimynystės gyventojai ne kartą kreipėsi į savivaldybę, prašydami imtis priemonių. Savo nuogąstavimus jie išsakė dar ir prieš gaisrą, ir iškart po jo. Pasiguodė ir socialiniame tinkle.

Tuomet savivaldybės administracija priemonių ėmėsi – imtasi ieškoti penkių pastato ir sklypo savininkų, bet pavyko rasti tik du. Kiti (prieš dvejus metus pateiktame komentare raštu) arba nedeklaravę gyvenamosios vietos, arba gyvena užsienyje, arba nėra susitvarkę paveldėjimo dokumentų. Savivaldybės iniciatyva tuomet savininkams buvo paskirtos administracinės teisenos.

Visgi, ilgainiui pastatas buvo apkaltas plėvele, apsaugotas nuo įsilaužimo/neteisėto patekimo, o situacija dėl jo likimo – taip ir liko neišspręsta

Pastatas ir vėl sulaukė nelegalių gyventojų

Portalo redakcijai laišką parašęs šiaulietis nuogąstauja, kad problemos dėl apleisto pastato – atsinaujino. Jis pats raštu kreipėsi į savivaldybę, prašydamas imtis priemonių. Cituojame jo laišką:

„Šių metų rugpjūčio pradžioje informavau apie apleistą pastatą Vytauto g. 124, Šiauliuose, kuris jau buvo degęs ir apsaugotas nuo įsilaužimo / neteisėto patekimo, tačiau situacija blogėja. Rugpjūčio 8 d. brezentas buvo apdraskytas, vienas langas išdaužtas. Dabar, spalio 5 d. matau, kad išdaužto lango stiklas dar labiau pašalintas ir paklotas audeklas, kad būtų patogiau į pastatą patekti nesusižalojus. Kaip minėjau prieš tai, prie pastato vasarą jau buvo rasta galimai neblaivi ir sumušta moteris. Buvo atvykusi policija, moteris buvo panaši į asocialią, kruvina nosimi, nejudėjo. Dabar orai vėsta ir akivaizdu, kad asocialūs asmenys, kurių miesto centre ir tose teritorijose yra nemažai, vėl sukasi gūžtą žiemojimui. Praėjusį kartą būtent dėl tokių priežasčių pastate buvo kilęs gaisras. Kažkas nelegaliai šildėsi arba rūkė ant čiužinių. Suprantu, kad pastatas apleistas ir turi daug savininkų, kurių nepavyksta rasti, tačiau situacija, kol kas, panašu, nevaldoma ir galimai vėl gali kilti pavojus gaisrui. Prašau imtis visų jūsų galioje turimų priemonių, kad ši vieta būtų apsaugota nuo nelegalaus patekimo“.

Ar šįkart „votis“ bus išgydyta?

Šiaulietis į savo paklausimą gavo atsakymą. Jį atsiuntė ir portalo redakcijai. Cituojame iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Statybos ir renovacijos skyriaus gautą komentarą raštu:

„Atsakydami į Jūsų 2024 m. spalio 5 d. elektroninį laišką, informuojame, kad 2024 m. spalio 7 d. buvo apžiūrėtas pastatas – gyvenamas namas Vytauto g. 124, Šiauliai. Šiuo metu pastatas – gyvenamasis namas nuosavybės teise priklauso 3 savininkams. Po atliktos apžiūros, 2024 m. spalio 7, 8 dienomis, visiems trims savininkams išsiųsti raštai, kuriuose nurodyta iki 2024 m. spalio 14 d. užsandarinti išdaužtą langą, kad į pastatą nepatektų pašaliniai asmenys ir nesukeltų gaisro. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 4.82 straipsniu gyvenamojo namo Vytauto g. 124, Šiauliai, savininkams nurodyta iki 2024 m. spalio 30 d. priimti sprendimą dėl degusio gyvenamojo namo tolimesnės būklės – namo atstatymo ar nugriovimo. Sprendimas dėl namo atstatymo ar nugriovimo turi būti priimtas savininkų bendru sutarimu. Apie priimtą sprendimą savininkai turi informuoti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Statybos ir renovacijos skyrių“.

Koks likimas laukia pastato – parodys laikas. Belieka viltis, kad sprendimas bus rastas ir „votis“ Šiaulių miesto centre pagaliau bus išgydyta.

Taip pat skaitykite: Apleistame name gaisras, gyventojai skundėsi prieš metus