REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Sausio 22 d. 11:02

Žuvis – ir sriubai, ir sumuštiniams

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


256941

Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara – tai galima daryti ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės ar mėgautis sumuštiniais su žuvimi.

Tam, kad žuvienė būtų gardi, ją geriausia virti iš trijų skirtingų žuvies rūšių. Sultiniui galite panaudoti ir pačius įvairiausius daržovių likučius – čia puikiai tinka salieras, morka, svogūnai. Reikėtų nepamiršti ir pipirų žirnelių, lauro lapų bei žiupsnio druskos.

Kai sultinys išverda, nepamirškite jo perkošti ir pašalinti suvirusių daržovių bei žuvies galvų. Papildomai galite įdėti smulkintų morkų, bulvių bei kitų daržovių, tačiau, kaip jau minėta anksčiau – tikroji žuvienė yra gaminama tik iš žuvies, svogūno, pipirų, lauro lapų ir krapų – nieko daugiau.

Dar viena taisyklė – išvirus sultiniui, žuvienės ilgai kaitinti nereikėtų. Susmulkintiems žuvies gabaliukams išvirti užteks iki 10 minučių. Kitaip jie gali pervirti ir pavirsti į košę.

Geriausia žuvienę virti neuždengtame puode – pamatysite, rezultatas tikrai nustebins.

Ant laužo ar grilio virtai klasikinei žuvienei reikės:

  • 3 skirtingų rūšių žuvų
  • 2 svogūnų
  • 3 lauro lapų
  • 30 g krapų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų

Paruošimas – paprastas: žuvis nuskuskite, pašalinkite vidurius bei pažiaunes, gerai nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalais. Svogūną ir krapus susmulkinkite. Ant laužo ketaus puode užvirkite vandenį ir sudėkite visas žuvies dalis, įskaitant uodegą bei galvą. Virkite 10 minučių. Tuomet suberkite smulkintą svogūną, laupo lapus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite dar 15 minučių. Galiausiai nukelkite puodą nuo ugnies ir išimkite išvirusias žuvies galvas bei uodegas. Paskutinis akcentas – suberkite smulkintus krapus.

Siūlome išbandyti ir lengvai paruošiamų sumuštinių su žuvimi receptus.

Dešrainis su kepta žuvimi ir mangu

Jums reikės:

  • 1 dešrainio bandelės
  • 100 g tilapijų filė
  • Pusės mango
  • 1 šaukšto majonezo
  • 1 šaukšto švelnių garstyčių
  • Šlakelio aliejaus
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Trupučio citrinos sulčių
  • Kapotos aitriosios paprikos (pagal skonį) ir kapotų šviežių kalendrų papuošimui

Paruošimas: tilapijų filė apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite orkaitėje arba garuose apie 10 min. Pusę nulupto mango supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su kapota aitriąja paprika. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir ištepkite dešrainio bandelės vidų. Į bandelę sudėkite iškeptą žuvį, mangus ir apibarstykite smulkinta kalendra.

Sumuštinis su kiaušiniu, burokėliais ir rūkyta skumbre

Jums reikės:

  • 1 speltų duonelės su burokėliais
  • 1 virto kiaušinio
  • 1 virto burokėlio
  • 50 g šaltai rūkytos skumbrės
  • 1 šaukšto majonezo
  • Šviežių kalendrų papuošimui

Paruošimas: duonelę perpjaukite išilgai ir patepkite majonezu. Išdėliokite ant riekės plėšytą skumbrę, o ant viršaus – griežinėliais supjaustytą kiaušinį ir burokėlį. Apibarstykite smulkinta kalendra ir uždenkite likusia duonele.

Sumuštinis su silke, kastiniu ir marinuotais agurkais

Jums reikės:

  • 1 tamsios bandelės
  • 1 šaukšto kastinio
  • 2 nedidelių marinuotų agurkų (pvz., kornišonų)
  • 40 g sūdytos silkės
  • Įvairių žalumynų papuošimui
  • Paruošimas: bandelę perpjaukite pusiau ir patepkite kastiniu. Išdėliokite per pusę perpjautus agurkėlius, sikės juostelę ir žalumynus. Prispauskite likusia bandele.
  • Skrebučiai su ančiuviais ir mangų-pomidorų salotomis

Jums reikės:

  • Tamsios čiabatos
  • 1 mango
  • 3–4 skirtingų spalvų pomidorų
  • 50 g ančiuvių filė aliejuje
  • Kelių šakelių šviežių bazilikų
  • 1 skiltelės česnako
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų

Paruošimas: duoną supjaustykite stambiomis riekėmis ir paskrudinkite, tada jas įtrinkite česnako skiltele. Mangą nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus taip pat supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su mangais ir bazilikų lapeliais – šias salotas pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Ant paruoštų skrebučių dėkite po šaukštą pomidorų ir mangų salotų ir išdėliokite ančiuvius.

Pranešimas spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA