PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 17 d. 13:24

Žurnalistinis tyrimas susieja Lietuvos „Mediafon“ su Moldovos pareigūnų ieškomu oligarchu

Lietuva

Vladimiras Plahotniucas (Ernests Dinka / Latvijos parlamaneto kanceliarijos nuotr.)

BNSŠaltinis: BNS


305092

Moldovoje dešimtmetį telefono numerio perkėlimo paslaugos administravimu užsiimanti įmonė priklausė ne tik koncerno „MG Grupė“ bendrovei, bet ir kitoms įmonėms su nežinomais naudos gavėjais, atsiskaitinėjusioms su šalies teisėsaugos ieškomam oligarchui Vladimirui Plahotniucui priklausančiu verslu.

Apie tai pirmadienį pranešė Moldovos ir Lietuvos tiriamosios žurnalistikos centrai „RISE Moldova“ ir „Siena“.

Lietuvos įmonė „Mediafon“ dar 2012 metais laimėjo numerio perkėlimo sistemos administravimo konkursą Moldovoje, tačiau šioje šalyje įsteigtą įmonę daugelį metų kontroliavo ne ji.

Nuo 2013 metų Britų Mergelių salose registruota „Mediafon Investment Corporation“ tapo pagrindine administravimo paslaugą teikusios Moldovos įmonės „NP Base SRL“ akcininke su 63 proc. akcijų, jos galutinis naudos gavėjas yra neaiškus. Likusias akcijas valdė lietuviška „Mediafon“.

„Mediafon Investment Corporation“ Moldovos įmonę kontroliavo iki 2016 metų, kuomet 63 proc. „NP Base SRL“ akcijų perleista Kipre registruotai kompanijai „Mediafon Services (CY) LTD“, taip pat neturinčiai nuosavybės sąsajų su lietuviška įmone.

Tyrimų žurnalistams susipažinus su daugiau nei 15 mln. eurų vertės „NP Base SRL“ bankinėmis operacijomis, paaiškėjo, kad didelė dalis iš jos iškeliavusių pinigų galiausiai pasiekė Dubajuje registruotą įmonę „Vanguard International Ltd“. V. Plahotniucas yra pripažinęs, kad ši įmonė priklauso būtent jam.

Galop „NP Base SRL“ Moldovos tarnybų buvo pripažinta turinčia sąsajų su šiuo oligarchu, ieškomu dėl galimų finansinių nusikaltimų. Be to, Moldovos bankas „Victoriabank“ priėmė sprendimą įšaldyti „NP Base SRL“ sąskaitas, šis sprendimas vėliau buvo užginčytas teisme.

„MG Grupei“ priklausanti „Mediafon“ sako neturinti žinių apie tai, kad jos verslo partneriai Moldovoje būtų susiję su V. Plahotniucu.

„Nei „NP Base SRL“, nei UAB „Mediafon“ sandorių su minimu asmeniu ar su juo susijusiomis įmonėmis nevykdė ir neturime informacijos apie minimą asmenį kaip naudos gavėją“, – raštu pateiktame komentare nurodė „Mediafon“.

Lietuviška „Mediafon“ visas „NP Base SRL“ akcijas perėmė 2021 metais.