Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia varškę naudoti ne tik įvairiems valgiams, bet ir desertams, o Žolinių proga siūlo pasigaminti išskirtinį, nekeptą varškės pyragą.
Kviečia rinktis liesesnę varškę
Varškė yra išskirtinis, jau šimtus metų vartojamas produktas. Nors užsienyje ji vadinama sūriu ir receptuose naudojama gana retai, Lietuvoje ji savo gerbėjų turi kiekvienoje šeimoje. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis produktas svarbus žmogaus organizmui, nes jame daug aminorūgščių ir kitų naudingųjų medžiagų. „Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų. Tai labai maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – teigia gydytoja dietologė.
Parduotuvėse pirkėjus dažnai pasitinka daugybė varškės rūšių: vienos yra riebesnės, kitos – liesesnės. Vis dėl to, gydytoja dietologė teigia, kad pasirinkti tinkamiausią rūšį nėra sudėtinga, nes siekiantiems išvengti papildomų riebalų ir gyventi sveikatai palankiau labiausiai tiks liesa varškė. „Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu mitybos racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau. Todėl pirmenybė – liesesnei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai“, – atkreipia dėmesį mitybos ekspertė.
Gaminantiems patiekalus su varške svarbu prisiminti, kad jie bus sveikatai palankesni tuomet, kai į juos dedama kuo mažiau priedų. „Jeigu ruošiamas patiekalas iš varškės, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau naudingas sveikatai. Tad varškė gali būti įvairiame pavidale: tiek termiškai apruošta, tiek neapruošta, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami“, – sako gydytoja dietologė.
Varškę rekomenduoja laikyti tik šaldytuve
Nusipirkus varškę prekybos centre, svarbu ją tinkamai laikyti, kad ji neprarastų savo šviežumo ir naudingųjų savybių. Nors laikymo taisyklių nėra daug, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, jas žinoti svarbu kiekvienam.
„Išsirinkus varškę parduotuvėje, derėtų ją kuo greičiau parsivežti namo. Jei kelionės metu ruošiatės sustoti keliuose taškuose, pirkite ją paskutiniame. Vos tik sugrįžus į namus, svarbu varškę iškart įdėti į šaldytuvą. Pasistenkite ją laikyti šalčiausiame šaldytuvo skyriuje ir iš pakuotės išimkite tik prieš vartojimą. Varškė, kaip ir kiti pieno produktai, gali prisigerti kvapų, kurie pakeis tiek varškės skonį, tiek aromatą, tad jei pakuotę atidarėte, tačiau jos visos nesunaudojote gaminimo metu, įdėkite ją į atskirą, sandarią dėžutę.“
Atplėšus varškės pakelį jos galiojimo laikas smarkiai sutrumpėja. Dėl šios priežasties varškės ilgai šaldytuve laikyti negalima: „Vos tik atidarote varškės pakelį, pradedamas skaičiuoti laikas iki jos sugedimo. Paprastai varškė tokiu atveju išlieka vartojama nuo 3 iki 7 dienų. Dėl šios priežasties, prieš atidarydami pakelį, apmąstykite, ar turėsite, kur jį sunaudoti visą per ateinančias keletą dienų. Jei į šį klausimą atsakymo neturite, geriausia varškę palikti savo pakelyje, nes taip ji išlaikys šviežumą ilgesnį laiką.“
Žolinių proga kviečiame pasigaminti vasarišką varškės pyragą, kurį pasigaminsite itin greitai, nes nereikės laukti, kol šis iškeps.
RECEPTAS
Nekeptas varškės pyragas
Jums reikės:
150 g. sausainių;
85 g. sviesto;
25 g. cukraus;
450 g. nusausintos varškės;
120 g. sutrinto cukraus;
5 g. vanilės ekstrakto;
240 g. riebios grietinėlės, išplaktos iki standžių putų;
Šviežių uogų papuošimui (tinka braškės, šilauogės, avietės).
Pyrago pado gaminimo eiga
Įdaro gaminimo eiga:
Pyrago gaminimo eiga:
Skanaus!