PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 18 d. 08:17

Žolinė Šventininkuose – tradicijų ir bendrystės šventė

Trakai

Trakų viešosios bibliotekos nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Trakų viešoji biblioteka


314348

Nors rugpjūčio mėnesį dar dažnai sulaukiame kaitros, tačiau galima pastebėti, kad rytais kartais nustebina rudeninė gaiva. Nuo seno buvo sakoma, kad rugpjūčio vidurys yra vasaros ir rudens sandūra. Visiškai neatsitiktinai šio mėnesio viduryje minima ir Žolinės šventė. Žolinė, dar vadinama Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų švente, yra viena seniausių ir svarbiausių katalikiškų švenčių, minima rugpjūčio 15 d.

„Besibaigianti vasara kvepia žolynais“ – taip buvo pavadinta Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo iškilmė Šventininkuose. Rugpjūčio 9 d., tradiciškai minint Žolinės šventę, susirinko gausus būrys vietinių gyventojų bei svečių. Lauko Mišias aukojo Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos vikaras kun. Juzef Makut. Jis taip pat pašventino žemės vaisius. Prie šv. Mišių organizavimo prisidėjo ir Senųjų Trakų moterų ansamblis „Stare Troki“.

Susirinkusiuosius pasveikino Trakų rajono savivaldybės vicemerė Jolanta Abucevičienė, savivaldybės tarybos narė Teresa Solovjova bei Senųjų Trakų seniūnijos seniūnė Ana Ingelevič. Taip pat renginyje dalyvavo Takų rajono savivaldybės administracijos direktorė Dovilė Daudaitė, savivaldybės tarybos narė Marija Puč. Garbingi svečiai pasidžiaugė visų šventėje esančių bendryste, šiltu priėmimu.

Po pamaldų buvo surengtas koncertas. Renginį vedusi Agneška Monkevič trumpai pasakojo apie Dievo Motinos dienos tradicijas, o eilėraščius padeklamavo vietiniai mokiniai iš įvairių rajono mokyklų. Šventės programą pratęsė Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos darželio grupės auklėtinės Adelinos Liudavičiūtės pasirodymas su daina „Nupiešiu Lietuvą“.

Į šventę su koncertine programa atvyko nuostabus vaikų ansamblis iš Trakų „ARTiŠOK“ (vad. Liudmila Shchutskienė). Jaunieji atlikėjai, su užsidegimu ir entuziazmu atlikę keletą dainų ir šokių, sulaukė gausių aplodismentų ir šypsenų iš susirinkusios auditorijos. Šis kolektyvas ne tik praskaidrino šventės atmosferą, bet ir parodė, kad jaunajai kartai puikiai sekasi puoselėti tradicijas.

Šventėje taip pat pasirodė talentingi mokiniai iš Senųjų Trakų pagrindinės mokyklos – Sabina Lavrukaitytė ir Ernest Palevič. Jų muzikiniai numeriai puikiai papildė šventės programą, o jų pasirodymas buvo šiltai priimtas publikos.

Negalima nepaminėti ir Kamilės Barškutytės, jaunos, visapusiškai gabios merginos, kuri savo dainomis sužavėjo visus susirinkusius. Jos pasirodymas dar kartą įrodė, kad mūsų krašte auga talentinga jaunimo karta, kuri toliau puoselės ir išlaikys muzikos tradicijas.

Po jų scenoje pasirodė Marijampolės vokalinis duetas „Tonacija“, kurį sudaro atlikėjai Arūnas ir Vilma. Jie dovanojo klausytojams jausmingas ir širdžiai artimas dainas, kurios suvirpino ne vieno šventės dalyvio širdį. Duetas įrodė, kaip lietuviška estradinė daina sugeba išjudinti publiką, sukurti bendrystės ir vienybės jausmą. Ypatingą padėką reikia išreikšti Arūnui ir Vilmai už jų atsidavimą ir nuoširdumą, kuris išliko ilgam kiekvieno klausytojo atmintyje.

Šio renginio iniciatorė ir organizatorė Trakų viešosios bibliotekos Šventininkų padalinio vyr. bibliotekininkė Kristina Razvadauskienė dėkoja Senųjų Trakų seniūnijos seniūnei Anai Ingelevič, Trakų kultūros ir meno centro Senųjų Trakų padalinio kultūrinių renginių organizatorei Julijanai Markauskienei, Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkei Agnieškai Uscilienei, Vilniaus rajono Centrinės bibliotekos Mažųjų Lygainių struktūrinio padalinio vyr. bibliotekininkui Edvardui Mackevič ir Zofijai Abucevič už pagalbą organizuojant šventę.

Šventė baigėsi su šypsenomis veiduose ir širdyse, padovanojo naujų įspūdžių ir šiltų prisiminimų.