PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 16 d. 13:01

Žolinė – derliaus metas

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


314241

Rugpjūčio 15 d. katalikų bažnyčioje švenčiamas Švenčiausiosios Mergelės Marijos ėmimas į dangų. Pagal liaudies tradicija tądien bažnyčiose laiminamos žolelės, lėlės, grudai, o žemdirbiai dėkoja Dievui už šių metų derlių.

Tradiciškai Turgeliai pakvietė šią rajono bendruomenei svarbią šventę švęsti kartu. Ankstų rytą vietos gyventojai ir svečiai susirinko Turgelių bažnyčioje, o kun. Raimundas Macidulskas meldėsi už žemę dirbančius žmones. Kartu su tikinčiaisiais šv. mišiose dalyvavo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič ir vicemerai Juzef Rybak ir Valdemar Sliževski, Turgelių seniūnijos seniūnas Eduard Tyškevič.

Po pamaldų šventė persikėlė į P. K. Bžostovskio gimnazijos stadioną, kur renginio dalyvių laukė Šalčininkų kultūros centro apgalvota koncertinė programa, o Turgelių seniūnija kartu su vietos gyventojais pasirūpino, kad svečiai pasivaišintų šiose apylinkėse gaminamais skanėstais.

Turgelių seniūnijos seniūnas Eduard Tyškevič, kreipdamasis į susirinkusią publiką, dėkojo vietos gyventojams už iniciatyvumą, bendruomeniškumą ir tradicijų puoselėjimą, o taip pat dėkojo žemdirbiams už išpuoselėtus laukus ir pievas.

Susirinkusius pasveikinęs vicemeras Valdemar Sliževski pabrėžė gilią Žolinės tradiciją Turgeliuose, kurios varomoji jėga – žmonės, ištikimi savo kraštui, savo žemei.

Vienas svarbiausių Žolinės akcentų scenoje – duonos kepalas, iškeptas iš šių metų rugių derliaus. Inscenizuotu vaidinimu „Turgelianka“ perdavė jį seniūnijos šeimininkui, kuris laikydamasis tradicijos dalinosi duona su šventės svečiais.

Pirmieji scenoje koncertavo šeimininkai – folklorinis ansamblis „Turgelianka“. Patyrusiems atlikėjams padėjo jaunimo grupė – šio ansamblio ateitis. Turgeliuose taip pat pasirodė kapelija „Sutaras“, grupės „Art of Music“, „Spike“ ir „Stars band“.