PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Liepos 29 d. 20:47

 Žiupsnelis egzotikos: keptą kiaulienos nugarinę patiekite su persikų salsa

Lietuva

Jcomp nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


311311

Iš pirmo žvilgsnio šis receptas gali atrodyti sudėtingas ir neįprastas, o ingredientų sąrašas – ilgas, tačiau neišsigąskite: vos žiupsnelis neįprasto lietuviškai virtuvei prieskonių mišinio ir be didelių papildomų išlaidų sužibėsite egzotišku patiekalu.

Kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis

Sveikatai palankios mitybos specialistė #dr. Edita Gavelienė sako, kad nereikia bijoti kiaulienos, į kurią neretai žiūrima kaip į „neteisingą“ mėsą, nes blogų maisto produktų nėra, visi turi tam tikrų vertingų savybių, o sveikatai palankios mitybos pagrindas – įvairovė, lydima saiko ir balanso.

Pasak dr. E. Gavelienės, kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D ir B grupės vitaminų šaltinis, bet dėl sočiųjų riebalų kiekio ja mėgautis reikėtų ne dažniau nei kartą ar du per mėnesį. Gydytoja dietologė taip pat pataria kiaulieną virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grilio, o ne riebaluose.

„Kiauliena, palyginti su baltos mėsos rūšimis, yra turtingesnė sočiaisiais riebalais, o šis maisto komponentas skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl kiauliena reikėtų mėgautis ne daž-#niau nei kartą ar du per mėnesį. Be to, reikėtų rinktis liesesnes kiaulienos dalis, tokias kaip išpjovą, kumpį ar nugarinę, ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad kiaulienos gaminiuose, tokiuose kaip vyniotiniai, rūkyta, vytinta mėsa, yra nemažai druskos ir nitratų, todėl jų skanauti reikėtų dar rečiau.

Mėsos atsisakyti nereikėtų

Sparčiai išpopuliarėjus vegetarinei ir veganinei mitybai, dr. E. Gavelienė pažymi, kad, nesant tam tikrų sveikatos sutrikimų, visai atsisakyti mėsos neverta. Gydytoja dietologė pataria: užuot griežtai iš savo valgiaraščio išbraukus gyvūninės kilmės produktus, verčiau pereiti prie fleksitarinės dietos, kai daugiausia dėmesio skiriama augaliniam maistui, o racionas praturtinamas ir gyvūninės kilmės produktais.

„Žmogaus racione turi būti pakankamai visa-#verčių baltymų, sveikatai naudingų riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tad valgyti turime vaisių bei daržovių, kruopų, mėsos, žuvies, kiaušinių, taip pat pieno produktų, riešutų, sėklų, riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad su mėsa pasisavinama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai.

„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Kiaulienos nugarinė su persikų salsa

Salsai reikės:

  • 100 g smulkiai supjaustytų luptų šviežių persikų
  • 1 mažos raudonos smulkiai supjaustytos paprikos
  • 1 smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos
  • 2 v. š. smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
  • 2 v. š. susmulkintų šviežių kalendrų
  • 1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 išspaustos česnako skiltelės
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. pipirų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Nugarinės marinatui reikės:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės
  • 1 v. š. česnako miltelių
  • 1 v. š. cukraus
  • 2 a. š. druskos
  • 2 a. š. juodųjų pipirų
  • 1 a. š. kajeno pipirų
  • ½ a. š. cinamono
  • ½ a. š. muskato riešuto

Gaminimo eiga:

Visus salsai skirtus ingredientus sumaišykite dubenėlyje ir padėkite atskirai.

Kiaulienos nugarinę ištrinkite prieskonių mišiniu ir bent pusvalandį palikite pasimarinuoti.

Mėsą kepkite kepimo rankovėje arba apdengę folija iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje iki #1,5 valandos. Iškepę dėkite ant pjaustymo lentelės ir palikite apie 10 minučių.

Supjaustykite mėsą riekelėmis ir tiekite, ant viršaus uždėję salsos.