PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Spalio 15 d. 09:44

„Lifosa“ viršijo leistinus kvapo emisijos rodiklius

Kėdainiai

Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ / Alfa.lt

EtapliusŠaltinis: ELTA


323925

Kėdainių rajono gyventojams skundžiantis dėl smarvės, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nustatė 11-oje taršos šaltinių fiksavo kvapo emisijos pažeidimus azoto-fosforo trąšų gamintojos „Lifosa“ teritorijoje.

Anot NVSC Kauno departamento, oro mėginiai iš „Lifosos“ veikiančių taršos kvapais šaltinių imti rugpjūčio 26, 27 d. ir rugsėjo 2 d., nustačius pažeidimus, juos pašalinti įmonė įpareigota iki šių metų gruodžio 10 d.

Departamentas portalą informavo, kad šių metų liepos-spalio mėnesiais dėl galimai nuo „Lifosa“ sklindančių kvapų gauta 15 skundų.

Kaip nurodoma, iki 155 kartų kvapo taršos rodiklio viršijimai nustatyti mėginiuose iš fosforo rūgšties cecho, 33 kartus – iš sieros rūgšties cecho, iki 59 kartų – iš monoamonio fosfato gamybos skyriaus, iki 76 kartų – iš amofoso cecho, iki 4 kartų – iš aliuminio fluorido cecho.

NVSC tiria tik leidime nustatytus kvapų emisijos rodiklius – aplinkos oro taršos cheminėmis medžiagomis kontrolę atlieka Aplinkos apsaugos departamentas (AAD). Jo duomenimis, per šiuos metus, iki spalio 14 d., dėl „Lifosos” gauta 19 skundų.

Kaip 15min teigė „Lifosos“ atstovas Maksimas Reznikovas, įmonė kol kas vertina iš NVSC gauto patikrinimo akto informaciją.

„Įvertinusi atlikto patikrinimo išvadas, bendrovė atsakys NVSC, pateikdama veiksmų padėčiai taisyti planą arba ginčydama išvadas, jeigu jos bus pripažintos netiksliomis“, – teigiama įmonės komentare portalui.