REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 5 d. 18:07

Žiniasklaida: Iranas skyrė mirties bausmę žinomai aktyvistei

Pasaulis

Irano vėliava. Pixabay.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


308064

Žinomai Irano darbo teisės aktyvistei Scharifeh Mohammadi, anot pranešimų, skirta mirties bausmė. Revoliucinis teismas Rešto mieste šalies šiaurėje kaltina ją ginkluotu pasipriešinimu Islamo Respublikai, penktadienį rašo žinių portalas „Iranwire“.

Anot portalo, aktyvistės šeima yra šokiruota nuosprendžio ir pasisamdžiuis naujus advokatus siekia, kad mirties nuosprendis būtų peržiūrėtas. Irano teisėsauga informacijos apie mirties bausmę kol kas nepatvirtino.

Sch. Mohammadi praėjusių metų gruodį buvo sulaikyta Rešte ir nuo tada kalinama įvairiuose kalėjimuose.

Vakarų sankcijos per praėjusius penkerius metus nafta turtingą Iraną įstūmė į didžiausią krizę šalies istorijoje. Krizė ypač smarkiai paveikė darbininkų ir viduriniosios klasės atstovus. Sch. Mohammadi aktyviai kovojo už darbininkų teises Gilano provincijoje prie Kaspijos jūros.

Žmogaus teisių organizacijos daug dešimtmečių kritikuoja Iraną dėl didelio egzekucijų skaičiaus. „Amnesty International“ duomenimis, pernai mirties bausmė šalyje įvykdyta 853 žmonėms. Tai didžiausias skaičius nuo 2015-ųjų. Ypač didelio tarptautinio atgarsio sulaukė egzekucijos, įvykdytos dėl 2022 m. masinių protestų. Žinoma apie mažiausiai devynis tokius atvejus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA