PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 27 d. 11:16

Žiedo gatvės daugiabutis nelaimės atveju turi savo priedangą

Ukmergė

Dainiaus Vyto nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ukmergės rajono savivaldybė


315586

Ukmergėje Žiedo g. 5A esantis daugiabutis galėtų būti pavyzdinis, kaip, vadovaujantis civilinės ir priešgaisrinės saugos reikalavimais, turėtų atrodyti jo rūsio patalpos. Čia visur tvarka, švaru, nėra nereikalingų daiktų, o ir dviračius gyventojai čia stato ne bet kur, o specialiai tam skirtose vietose.

1985 metais pastatytame, 5 aukštų ir 40 butų name atsitikus vandentiekio avarijai, vanduo būtų užsukamas ne visiems jo gyventojams, o tik 5 butams, patenkantiems prie to paties šalto ir karšto vandens vamzdžio. Visi gyventojai yra apmokyti, kaip ir ką tokiu atveju turėtų daryti - rūsyje visur ant išvedžiotų vamzdynų įrengti čiaupai, o prie jų surašyti butų numeriai.

Nors šį daugiabutį administruoja UAB „Ukmergės butų ūkis“, gyventojai turi savo namo pagrindinį atstovą (komendantą) bei vadinamą namo aktyvą (po vieną gyventoją iš visų 3 laiptinių).

Žiedo g. 5A daugiabučio daugiau nei 100 gyventojų sėkmingai atstovauja jame gyvenantis Vidmantas Leščius – karininkas, atsargos majoras, buvęs Krašto apsaugos savanorių pajėgų Ukmergės 84-ojo bataliono vadas.

Pasak V. Leščiaus, pernai balandį daugiabučio gyventojai pritarė tam, kad būtų sutvarkytos bendro naudojimosi – rūsio patalpos.

„Daugiabutis – visų mūsų turtas, o tvarka jame rodo visų jo gyventojų gyvenimo būdą ir kultūrą. Teko iš mūsų namo rūsio išvežti ten susikaupusias šiukšles, išimti savavališkai užimtose patalpose įstatytas duris, sutvarkyti išdaužtus langus, o nusprendus nepalikti dviračių ant rūsio laiptų, jiems buvo rastos kitos vietos rūsyje, taip pat įsirengėme patalpą susirinkimams“,- sakė V. Leščius.

Jis pabrėžė, kad dabar namo rūsys turi jau ir priedangos ženklą, tad gyventojai nelaimės atveju čia galėtų saugiai pabūtų bent pirmas kelias valandas, kol praeitų didžiausias pavojus.

Žiedo gatvės 5A daugiabučio gyventojų parodyta iniciatyva pasidžiaugė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Parengties pareigūnas (patarėjas) Valdas Rabazauskas.

„Šio daugiabučio rūsys atitinka minimalius civilinės ir priešgaisrinės saugos reikalavimus ir yra puikus pavyzdys, kaip iniciatyvūs ir atsakingi jo gyventojai susitvarkė namo rūsio patalpas, kad čia, reikalui esant, jie rastų laikiną priedangą. Rūsys tam paruoštas - išvalytas ir neužgriozdintas, švarus, visur jame yra elektra. Galiu tik paraginti ir kitus pasekti šiuo pavyzdžiu“, - teigė V. Rabazauskas.

Jis neabejoja, kad mieste bei rajone yra ir daugiau taip ar net dar geriau sutvarkytų daugiabučių rūsių. V. Rabazauskas pagyrė aktyvų ir pilietišką Žiedo gatvės 5A gyventojų lyderį V. Leščių.