PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 3 d. 17:58

Ženšenis – natūralus kelias į gerą seksualinį gyvenimą

Lietuva

Chupsanphamhanoi nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


312261

Nevaisingumas yra didėjanti problema visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad apie 17,5 proc. suaugusiųjų – tai beveik vienas iš šešių žmonių – patiria šią bėdą.

Tyrimai, atlikti per pastaruosius 20 metų, irgi rodo, kad spermos kiekis vyrų organizme mažėja daugelyje šalių. Pavyzdžiui, viename tyrimų, kuriame dalyvavo 26 tūkst. prancūzų vyrų, pastebėtas nuolatinis spermatozoidų koncentracijos mažėjimas per 17 metų laikotarpį. Priežastys dar nėra visiškai suprantamos, tačiau tai, kad visame pasaulyje mažėja vaisingumas, gali rodyti bendrą vyrų sveikatos blogėjimą.

Vienas iš vis populiaresnių būdų kovoti su seksualinės funkcijos sutrikimais yra augalinių ekstraktų, tokių kaip ženšenis ar ašvaganda, vartojimas. Ženšenis yra labai vertinamas Rytų medicinoje. Yra bent devynios ženšenio rūšys, jos dažniausiai vadinamos pagal kilmės vietą, pvz., Azijos ženšenis, Amerikos ženšenis, Japonijos ženšenis.

Azijos ženšenis naudingas sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, jis stiprina imuninę, nervų sistemą, taip pat turi teigiamą poveikį seksualinei funkcijai.

Tradicinėje kinų medicinoje ženšenis dažniausiai vartojamas siekiant pagerinti seksualinę veiklą. Moksliniai tyrimai parodė, kad ženšenis gali padidinti erekcijos rodiklius ir seksualinį pasitenkinimą vyrams, sergantiems vidutinio sunkumo ar sunkia erekcijos disfunkcija, nes aktyvūs ženšenio komponentai, ginsenozidai, gali padidinti kraujagyslių jautrumą ir atpalaiduoti lygiuosius raumenis, o tai svarbu, norint pasiekti erekciją.

Be to, tyrimai parodė, kad ženšenis gali padidinti testosterono lygį kraujyje – jis labai svarbus vyriškam libido. Ženšenis taip pat gali teigiamai paveikti spermatogenezę, didindamas spermatozoidų kiekį, tankį ir judrumą.

Žinoma, kad įprasti vėžio gydymo būdai dažnai sukelia įvairaus laipsnio reprodukcijos sutrikimą ir kad šis poveikis gali būti laikinas arba nuolatinis. Ženšenis gali būti vartojamas, atstatant vyrų nevaisingumą po vėžio gydymo.

Vyrai, sergantys antrojo tipo cukriniu diabetu, taip pat dažnai kenčia nuo seksualinės disfunkcijos. Tyrimai parodė, kad ženšenio vartojimas yra naudingas, nes pagerina vaisingumo parametrus ir sumažina patologinius sėklidžių pokyčius. Ženšenis padeda pagerinti lytinį potraukį ir seksualinę veiklą, be to, gali stabilizuoti diabeto ligos progresavimą. Dvigubai aklas, placebu kontroliuojamas tyrimas parodė, kad antrojo tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų kasdienis ženšenio vartojimas (100 arba 200 mg) žymiai sumažino gliukozės kiekį kraujyje.

Ženšenis ypač gerai žinomas kaip afrodiziakas, todėl jo vartojimas yra svarbus, siekiant pagerinti seksualinę funkciją ir sumažinti sutrikimų skaičių.