PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 11 d. 13:22

Žemygalos dvare atidengta „Angelų“ ekspozicija

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


304331

Kaimo bendruomenė „Palukštys“ (pirmininkas Romas Rudžinskas), bendradarbiaudama su Šiluvos kultūros paveldo rėmimo fondu (pirmininkė Gražina Pečkaitienė) daugiau nei prieš metus Žemygalos dvare įrengė ir atidarė Varpų istorijos ekspoziciją: 12 stendų lauke ir ekspoziciją patalpose, šiais metais džiaugiamės greta varpų atidengta „Angelų“ ekspozicija.

Asmeninę angelų kolekciją dovanojo Daujotų giminė. Tai Reginos Daujotaitės Savickienės (1960–2012), kilusios iš Raseinių rajono, Žemygalos kaimo, surinkta kolekcija. Ji augo religingoje Stefos ir Vytauto Daujotų šeimoje. Sėkmingai baigė Raseinių 2-ąją vidurinę mokyklą. Savo mokslus tęsė Kauno 3-ioje profesinėje technikos mokykloje, kurioje įgijo siuvėjos specialybę. Didžiąją gyvenimo dalį praleido ir dirbo Kaune. Ponios Reginos angelų kolekcija pradėta rinkti netikėtai. Pirmąjį angelą 2000 metais ji gavo dovanų, kaip padėką už nuoširdžią maldą, kuri padėjo žmogui pasveikti. Regina buvo be galo tikintis žmogus, domėjosi dvasiniu pasauliu. Pamačiusi, kad nuoširdžios jos maldos padeda žmonėms atgauti tikėjimą geresniu gyvenimu ar net pasveikti nuo sunkių ligų, tai darė netausodama savęs. Ji meldėsi už jų sveikatą, už jų pakilimą ar teisingą gyvenimo kelio atradimą. Žmonės, kaip padėką Dievu ir Reginai, dovanodavo angelus. Jų kolekcijoje turime net 263 vnt. Greta angelų, nuostabūs pagijusių žmonių padėkos žodžiai, knygos kiti eksponatai.

Ekspozicija parengta ir šventė organizuota Raseinių rajono savivaldybės Kaimo plėtros ir bendruomenės aktyvinimo programai skirtomis lėšomis ir Šiluvos kultūros paveldo fondo surinktomis rėmėjų aukomis. Nupirktos trys spintos ekspozicijai, lentynos, priemonės, reikalingos ekspozicijos parengimui, knygos apie angelus.

Gražina Pečkaitienė, kaimo bendruomenės „Palukštys“ narė