PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 11 d. 13:40

Žemdirbių pagerbimo šventėje sustiprinti tarptautinio bendradarbiavimo ryšiai

Panevėžys

Panevėžio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pasvalio rajono savivaldybė


317988

Panevėžio rajono savivaldybėje vykstančią tradicinę žemdirbių pagerbimo šventę šiemet galima pavadinti tarptautine – joje pirmą kartą dalyvavo Ukrainos, Rumunijos ir Latvijos delegacijos.

Tarptautinio bendradarbiavimo partneriai ne tik smagiai leido laiką Smilgių etnografinėje sodyboje organizuotoje pažangiausių ūkininkų sveikinimo, šokių, dainų, vaišių renginyje, skanavo kulinarinio paveldo gaminių, bet viešnagės dienomis taip pat plačiau susipažino su Panevėžio rajone vykdoma žemės ūkio veikla, laimėjimais ir iššūkiais, pasidalijo patirtimi.

Kvietimą atvykti į 28 kartą rengiamą Derliaus šventę priėmė Ukrainos Poltavos regioninės karinės (Valstybės) administracijos atstovai, Redechivo miesto savivaldybės meras ir miesto tarybos atstovai, Rumunijos Maramurešo apskrities tarybos nariai, Latvijos Limbaži savivaldybės delegacija.

Renginiuose dalyvavo ir Ukrainos ambasados Lietuvoje pirmasis sekretorius Ilya Zvenyhorodskyi.

Atvykusius svečius savivaldybėje priėmė ir pasveikino Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Toliušis. Savivaldybės vadovas pristatė rajono aktualijas, pasidžiaugė puoselėjamais ryšiais kultūros, turizmo, jaunimo bendradarbiavimo srityse, o šįkart pažadėjo suteikti galimybę plačiau susipažinti su rajone vykdoma žemės ūkio veikla.

Pokalbio metu aptartos tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos įvairiose srityse. Apsvarstyti dalijimosi patirtimi klausimai, bendrų projektų įgyvendinimo galimybės ir kultūrinės iniciatyvos, akcentuotas žemės ūkio sektoriaus vaidmuo regiono plėtrai.

Svečiai apsilankė Naujamiesčio seniūnijoje Gustonių kaime įsikūrusiame žemės ūkio kooperatyve „Panevėžio aruodas“, toje pačioje seniūnijoje Mariezų kaime nacionalinės kokybės ženklu sertifikuotame Vaivos ir Rimanto Urbonavičių ūkyje.

Vizitą vainikavusioje Derliaus šventėje Smilgiuose Poltavos regioninės karinės (Valstybės) administracijos Kultūros ir turizmo departamento direktorė Iryna Udovičenko sakė, kad ūkininkų pagerbimo šventė, vadinama „Obzhynky“, švenčiama ir Ukrainoje.

„Poltavos regionas yra derlingo dirvožemio, palankaus klimato ir kvalifikuotų darbuotojų regionas, todėl jis – vienas iš Ukrainos žemės ūkio gamybos lyderių, pirmaujantis pagal bendrąjį grūdinių kultūrų, cukrinių runkelių, sojų pupelių ir saulėgrąžų derlių,“– sakė viešnia.

I. Udovičenko išreiškė viltį, kad ryšiai su Poltavos regionu ir ateityje stiprės ir kad Lietuvos ūkininkai savo profesionalumu ir verslo patirtimi galės ne kartą dalytis su kolegomis Poltavoje.

Radechivo miesto tarybos meras Stepan Kokhanchuk nuoširdžiai padėkojo už gausią paramą ir pagalbą Ukrainai sunkiu metu.

„Tegul jūsų žemė būna derlinga, graži ir didinga, tegul niekada jos netryps svetimšaliai. Gyvenkite taikoje, išsaugokite savo tapatybę ir nepriklausomybę“– linkėjo Radechivo miesto savivaldybės vadovas.

Rumunijos Maramurešo apskrities tarybos narys Bogdan-Adrian Zaharia pasidžiaugė Panevėžio rajono pastangomis siekiant gausaus derliaus, kokybiškų maisto produktų, liudijančių autentišką vietos regiono savitumą.

„Šiandieninė šventė – tikra vietinių skonių, tradicijų ir sveiką gyvenimo būdą padedančių propaguoti produktų šventė. Būdami tarp daugybės draugų, stipriai jaučiame mūsų ryšių, kultūrų ir kalbų, vienijančių mus nepaisant sienų, galią,“– sakė Rumunijos atstovas.

Užsienio delegacijų atstovai ir Panevėžio rajono savivaldybės vadovai išreiškė viltį, kad dalyvavimas Derliaus šventės renginyje prisidės prie ilgalaikio ir produktyvaus tarptautinio bendradarbiavimo ir ryšių stiprinimo.