PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 23 d. 13:13

Žemaičių dailės muziejus kvietė į 30-ojo sezono atidarymą

Plungė

Atgijusios rūmų erdvės

Etaplius.ltŠaltinis: Plungės rajono savivaldybės inf.


302132

1994 metas duris atvėręs Žemaičių dailės muziejus gegužės 18-ąją plungiškius ir miesto svečius kvietė į 30-ojo sezono atidarymo šventę. Tuo pačiu paminėtos dar trys progos – Pasaulinė muziejų diena, kurią švenčia 160 pasaulio šalių, Europos muziejų naktis ir tai, kad muziejus užbaigė vieną iš Žirgyno pritaikymo kultūrinei veiklai etapų.

Renginiai pradėti vieno žymiausių XX a. pradžios lietuvių grafiko Pauliaus Augiaus-Augustinavičiaus, kuris 1909 metais gimė Žemaičių Kalvarijoje, darbų parodos „Paulius Augius 115“. Atidarant parodą, visus susirinkusiuosius ir darbų autoriaus artimuosius sveikino Plungės rajono savivaldybės administracijos Kultūros, turizmo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Vida Saukalienė.

Parodos atidarymo dalyviai turėjo progą susipažinti ir su dar viena autore – savo kūrybą pristatė ir dailininko Pauliaus Augiaus anūkė Krista Augius, gyvenanti ir kurianti JAV. Mediciną ir dailę studijavusi menininkė savo kūrybą yra pristačiusi tarptautinėse parodose, muziejuose, garsiose internetinėse meno kūrinių galerijose. Jos darbai įamžinti filmuose „Geležinis žmogus III“, „Greiti ir įsiutę 7“, „Tiesa“.

Prisiminimais apie tėvą Paulių Augių dalijosi jo dukra Rūta.

Muzikinę programą dovanojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, vienas Baltijos gitarų kvarteto įkūrėjų Saulius S. Lipčius (liutnė) ir jo sūnus, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas Teodoras Lipčius (balsas, violončelė). Šiuos muzikus su Pauliumi Augiumi taip pat sieja giminystės ryšiai.

Antroji renginio dalis – „Atgijusios rūmų erdvės“. O tos gyvybės į rūmus įnešė 14-os mėgėjų teatrų aktoriai. Visi šie teatrai dalyvaus šimtmetį mininčios Dainų šventės teatro dienoje „Esaties lieptais“, o Plungėje, kunigaikščių Oginskių rūmų menėse ir parke, jie pristatė Teatro dienos programą. Į Plungę „atkeliavo“ Teatro dienos programos dalis „Atgijusios ekspozicijos“, tad čia lankytojai galėjo sutikti rūmų gyventojus, atgijusį XVI a. lėlių teatro pasirodymą, atvykėlių artistų iš Italijos Commedia dell‘arte vaidinimą, šokių ir dainavimo repeticijas dvarininkų pramogoms, salėse atgijo interesantai, bibliotekoje – Lietuvos istorinės asmenybės ir kt. Tie, kas šeštadienio vakarą užsuko į rūmus, nepasigailėjo – laiką praleido turiningai, prasmingai ir linksmai.

Paskutinioji renginio dalis – koncertas „4 istorijos pagal A. Bocelli ir S. Brightman“. Įstabaus renginio metu pilnutėlę Žirgyno salę savo balsais džiugino solistai Ona Kolobovaitė ir Egidijus Bavikinas, fortepijonu grojo pianistė Beata Vingraitė, šoko Lietuvos sportinių šokių čempionai Gintarė ir Tomas Slausgalviai.