PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 17 d. 14:42

Žemaičių dailės muziejuje paminėta akademiko A. Jucio jubiliejinė sukaktis

Plungė

Plungės r. savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Plungės r. savivaldybė


319044

Rugsėjo 12 d. sukako 120 metų, kai gimė akademikas Adolfas Jucys. Šeštadienį ši sukaktis paminėta Žemaičių dailės muziejuje – plungiškiai buvo kviečiami į renginį „Žalias teorijos medis“.

Akademikas Adolfas Jucys – fizikas teoretikas, kurio pagrindinė tyrimų sritis – kvantinė atomo teorija. Jis vienas žymiausių XX a. Lietuvos mokslininkų ir mokslo organizatorių, vienos gausiausių ir žinomiausių mokslinių mokyklų Lietuvoje įkūrėjas. Adolfas Jucys, nors gimęs Salantų valsčiuje, su Plunge turėjo tvirtų sąsajų – 1927 metais jis baigė Plungės gimnaziją, vėliau labai mėgdavo čia sugrįžti, o 1971 metais jo rūpesčiu įkurta Plungiškių draugija, kurios prezidentu jis ir buvo. Akademiko Adolfo Jucio vardu pavadinta viena pagrindinių Plungės miesto gatvių ir viena iš progimnazijų.

Renginį moderavusi istorikė Vida Bondauskienė pradžioje visus kvietė pažiūrėti apie akademiką Adolfą Jucį sukurtą biografinį filmą. Vėliau prisiminimais apie akademiką dalijosi 29-asis jo mokinys, lietuvių fizikas, habilituotas fizinių mokslų daktaras, profesorius Romualdas Karazija, 2005 metais išleidęs Adolfo Jucio biografiją „Žalias teorijos medis“. Pasisakyti buvo pakviesta ir Akademiko Adolfo Jucio progimnazijos direktorė Inga Litvinienė, Plungiškių draugijos viceprezidentė Genovaitė Žiobakienė, plungiškis, chemijos mokslų daktaras Rimantas Vaitkus.

Renginį reziumavęs Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis kalbėjo: „Netvirtas tas medis, kuris neturi šaknų. Taip ir žmogus – jis nėra stiprus, jei nežino savo istorijos. Ačiū už šią popietę, už puikų filmą, kuris – ne tik akademiko Adolfo Jucio biografija, bet kartu ir mūsų krašto, mūsų valstybės istorijos dalis. Senamiesčio aikštėje esame įamžinę žymiausius plungiškius, kuriems paskirtas suolelis, pernai įamžinome dr. Bronislovą Lubį. Jei radome vietą ir galimybių įamžinti šiuos žmones, manau, rasime ir akademikui Adolfui Juciui. Žmogui, kuris ir šią mokslo šaką, ir save joje atrado nuo nulio, kuris ją išvystė ir turėjo 49 mokinius, sekėjus. Tai didžiulis pasiekimas. Ši popietė – ne paprasta, o giliau įkritusi į širdį ir į smegenis.“

Daugiau informacijos apie akademiką – šiame Plungės viešosios bibliotekos parengtame vaizdo įraše: