PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 15:05

Žeimelio seniūnijos gyventojams pristatyti vandentvarkos ir kiti svarbūs planai

Pakruojis

S. Lipskytės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pakruojo rajono savivaldybė


304825

Žeimelio seniūnijos salėje, susirinkusiam gausiam gyventojų būriui, pristatyti UAB „Pakruojo vandentiekis“ miestelyje planuojami plėtoti „Vandens ir nuotekų tinklų plėtros“, „Vandens gerinimo įrenginių ir požeminio vandens gręžinio“ bei „Nuotekų valymo“ įrenginių statybos projektai.

Susirinkime su gyventojais dalyvavo meras Saulius Margis, vicemerė Simona Lipskytė, savivaldybės ekologė Austina Kuncevičienė, Žeimelio seniūnijos seniūnė Eglė Koskutė – Peseckė. Be vandentvarkos, aptarti ir kiti aktualūs klausimai.

UAB „Pakruojo vandentiekis“ projektui „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumo didinimas Pakruojo rajono savivaldybėje“ numatytas 4,89 mln. Eur finansavimas, kurio pusę dalies bus finansuojama Europos sąjungos lėšomis. Šiuo projektu Žeimelyje planuojama nutiesti 5,02 km naujų vandentiekio tinklų, prie kurių galės jungtis gyventojai. Taip pat planuojama įrengti naują vandens gręžinį ir vandens gerinimo įrenginius. Juos įrengus, geriamojo vandens ruošimo našumai padidės iki 50 m3/parą. Paskaičiuota, kad bus sudaryta galimybė 740 žeimeliečių jungtis prie patobulintų viešojo vandens tiekimo sistemų. Įrengus naujus nuotekų tinklus, 306 Žeimelio gyventojai galės jungtis prie centralizuotų nuotekų tinklų. Planuose – ir nuotekų valyklos rekonstrukcija Žeimelyje.

Meras gyventojus informavo, kad yra sukurta Nuotekų tvarkymo informacinė sistema (NTIS), kurios pagalba bus užtikrinta individualių nuotekų tvarkymo sistemų (toliau – INTS) apskaitą ir kontrolė. 2024 m. vykta informacijos suvedimas į sistemą, o nuo 2025 m. prasidės patikrinimai, tų gyventojų, kurie nebus prisijungę prie nuotekų tvarkymo sistemų siekiant, kad kuo mažiau nevalytų ar nepakankamai išvalytų nuotekų patektų į paviršinius ir požeminius vandens telkinius, dirvožemį ir jį užterštų.

„Pakruojo vandentiekis“ projektų vadovui Dainiui Jurgaičiui ir UAB „Aplan“ atstovams Kęstučiui Bakanauskui ir Norbertui Jadello (kurie yra atsakingi už Žeimelio tinklų, nuotekų valymo ir vandens gerinimo įrenginių techninių projektų parengimą) pristačius šiuo planus, gyventojai pakviesti pasirašyti preliminarias prisijungimo prie naujų tinklų sutartis.

Antroje susirinkimo dalyje meras S. Margis susirinkusiems gyventojams pristatė Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) nurodymus rajone „perplanuoti“ stambiagabaričių atliekų aikštelių išsidėstymą ir reikalavimą uždaryti arba atnaujinti Žeimelyje veikiančią stambiagabaričių atliekų priėmimo aikštelę. Šiuo metu miestelyje veikiančioje aikštelėje trūksta kontrolės, ji yra per maža, atliekos čia niekaip nerūšiuojamos. Prieš susirinkimą aikštelę apžiūrėję rajono vadovai nemaloniai nustebo dėl aikštelės perpildymo ir didžiulių įvairių atliekų kalnų. Su gyventojais diskutuota apie aikštelės reikalingumą ir būtinybę ją atnaujinti, kad gyventojai atliekas čia galėtų atvežti patogiai. Merui S. Margiui pasiteiravus ar aikštelė miestelyje tikrai reikalinga, nebuvo nei vieno dėl šio projekto atnaujinimo prieštaraujančio asmens, tad toliau bus ieškoma galimybių šią aikštelę miestelyje išlaikyti ir pritaikyti ją miestelio ir aplinkinių gyvenviečių gyventojų poreikiams.