Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Naudojo balsui skaidrinti
Porai pradėti kultivuoti dar senovės Egipte, maždaug prieš 3000 m. pr. Kr. Manoma, kad jie sudarė svarbią maisto raciono dalį šios civilizacijos mityboje. Archeologai apie tai sprendžia ne tik iš atrastų sėklų likučių, bet ir daugybės paminėjimų Senajame Testamente. Knygoje rašoma, kad žydai, palikę Egiptą, pasigenda šių daržovių savo racione.
Porai dažnai naudoti ir Romos imperijos gyventojų mityboje. Iš moksliniuose šaltiniuose pateikiamos informacijos galima spręsti, kad romėnai šią daržovę laikė pranašesne už svogūną ir česnaką. Iki šių dienų išlikusi legenda, kad imperatorius Neronas valgė juos prieš dainuodamas rečitalius. Tai, anot pasakojimo, leisdavo jam praskaidrinti balsą ir švariau išdainuoti sudėtingas kūrinių vietas. Nors šiais laikais porai tam jau nebenaudojami, tačiau jie vis dar išlieka mėgstama įvairių Europos šalių gyventojų daržove.
Svarbus vitaminų šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ne veltui porai taip vertinti senųjų civilizacijų gyventojų. Pasak specialistės, jie savyje turi visą aibę vitaminų. „Poruose gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis. Juose taip pat yra eilė vitaminų: A ir C, o K1 dar ir svarbus kraujo krešumo reguliavimui. Porai taip pat yra B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų”, – porų naudą organizmui vardija mitybos ekspertė.
Porai nuo savo giminaičių svogūnų skiriasi tuo, kad turi šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais jie siejami dėl bendros antibakterinį poveikį turinčios medžiagos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad šios daržovės prieš savo giminaičius turi dar vieną pranašumą.
„Poruose yra itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių. Jie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų. Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Be to, valgyti galima tiek žaliąją, tiek baltąją šios daržovės dalį. Karotinoidų daugiau gausime iš žaliosios poro dalies, o vitamino C – iš baltosios”, – sako gydytoja.
Puikiai tiks sriuboms ir troškiniams gardinti
Prieš gaminant porus labai svarbu juos tinkamai išsirinkti parduotuvėje: venkite tokių, kurie turi rudus taškus, nes tai gali daržovės sugedimo požymis, o jei norite patiekalams suteikti išraiškingesnio skonio – galite rinktis kiek mažesnius, nes jie savyje turės daugiau skonio ir bus traškesni. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olgos Suchočeva dalijasi kitais patarimais, kaip šią daržovę tinkamai panaudoti savo virtuvėje ir pritaikyti įvairiems patiekalams.
„Prieš ruošiant patiekalus iš porų, svarbu juos tinkamai apdoroti. Nupjaukite daržovės galą su šaknimis ir nuskinkite tamsiai žalios spalvos lapus. Paruošta daržovė vartojimui turėtų būti tik baltos ir šviežiai žalios spalvos atspalvių. Juos galima valgyti žalius arba ruošti keliais būdais.
Vienas iš populiariausių – Pietryčių Azijos šalyse įprastas poro kepimas ant aukštoje temperatūroje įkaitintos keptuvės. Taip ruošiant daržovę ji karamelizuosis, atskleis savo natūralų skonį ir puikiai tiks troškiniams, sriuboms ar įvairiems makaronų patiekalams”, – pažymi ekspertė ir priduria, kad kaip ir visos daržovės, porai visuomet dera su keliais ingredientais: jie paskanins patiekalus su bulvėmis, sūriu ar jūros gėrybėmis.
Sušilus orams kviečiame pasigaminti pavasariu dvelkiantį kišą su porais ir kumpiu.
RECEPTAS
Kišas su porais ir kumpiu
Kišui reikės:
Iš šaldytos tešlos paruošto pyrago pagrindo;
1 v. š. sviesto;
pusės poro, supjaustyto gabaliukais;
druskos pagal skonį;
pipirų pagal skonį;
125 g smulkiai supjaustyto kumpio;
240 ml pieno, sumaišyto su grietinėle;
3 vnt. išplaktų kiaušinių.
Gaminimo eiga:
Skanaus!