PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 28 d. 10:36

Žadeikiuose oficialiai atidaryti grupinio gyvenimo namai ir socialinės dirbtuvės

Šilalė

Šilalės rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šilalės rajono savivaldybė


315773

Rugpjūčio 23 d. Žadeikių bendruomenėje įvyko dviguba šventė – duris oficialiai atvėrė Žadeikių grupinio gyvenimo namai ir socialinės dirbtuvės „Skoniukas“. Ši ypatinga proga sukvietė gausų būrį svečių, tarp jų – Šilalės rajono savivaldybės merą Tadą Bartkų, vicemerę Jolantą Skrodenienę, administracijos direktorių Andrių Jančauską, savivaldybės tarybos narius,  ir kitus garbingus svečius.

Atidarymo šventės metu susirinkę svečiai linkėjo sėkmės naujai įkurtoms įstaigoms bei pabrėžė jų svarbą vietos bendruomenei. Naujuose grupinio gyvenimo namuose jau apsigyveno 9 žmonės su negalia, kurie atvyko iš socialinės globos namų ir iš vietos bendruomenės. Jiems kasdienę pagalbą ir priežiūrą teikia socialiniai darbuotojai bei individualios priežiūros specialistai, kurie padeda gyventojams įveikti įvairius gyvenimiškus iššūkius ir skatina jų socialinę integraciją.

Žadeikių grupinio gyvenimo namai teikia socialinės globos paslaugas, kurių tikslas – atkurti ir ugdyti kartu gyvenančių suaugusių asmenų su negalia socialinius ir savarankiško gyvenimo įgūdžius. Šios paslaugos yra teikiamos bendruomenėje, siekiant užtikrinti suaugusių asmenų su negalia aktyvų dalyvavimą visuomenės gyvenime ir skatinti jų integraciją.

Netoli grupinio gyvenimo namų įsikūrusios socialinės dirbtuvės „Skoniukas“ suteikia intelekto ar psichikos negalią turintiems asmenims galimybę ugdyti savo socialinius ir darbinius įgūdžius. Čia vyksta įvairios veiklos: liofilizuojamos daržovės, uogos ir vaisiai, renkamos ir džiovinamos žolelės, rišamos vantos pirčiai ir kt. Visos šios veiklos skatina dalyvių saviraišką, lavina darbinius gebėjimus ir stiprina lankytojų pasitikėjimą savimi.

Džiugu prisiminti, kad panašūs grupinio gyvenimo namai veikia ir Kvėdarnoje, kur šiuo metu taip pat gyvena 9 gyventojai. Tokie projektai padeda žmonėms su negalia integruotis į visuomenę, skatina jų savarankiškumą ir suteikia galimybes gyventi visavertį gyvenimą.

Grupinio gyvenimo namai Žadeikiuose ir Kvėdarnoje buvo įkurti panaudojus Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas. Projektas 08.1.1-CPVA-V-427-12-0002 „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir psichikos negalia plėtra Šilalės rajone“ įgyvendintas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą. Bendra vertė – 1046800,50 Eur, ES finansavimas – 716260,56 Eur, SB – 14871,59 Eur, valstybės biudžeto lėšos – 188668,35 Eur.