PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 25 d. 16:13

Žadama atnaujinti S. Stanevičiaus sodybą-muziejų Kanopėnuose

Raseiniai

Jono Danausko nuotr.

Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS


315338

Raseinių valdžia ketina atnaujinti vieno iškiliausių 19-ojo amžiaus pradžios rašytojų, pasakėčios žanro klasiko Simono Stanevičiaus gimtąją sodybą-muziejų Kanopėnų kaime. Darbai, planuojama, kainuotų apie 265 tūkst. eurų.

Kaip BNS sakė Raseinių krašto istorijos muziejaus direktorė Birutė Kulpinskaitė, tikimasi, kad atnaujinus apie 3 hektarų ploto muziejaus kompleksą lankytojų padvigubės – dabar jį per metus aplanko 2-2,5 tūkst. žmonių.

„Yra stogai susidėvėję, reikalinga atnaujinti ekspozicijas, sutvarkyti teritoriją, reikia didesnių lėšų ir kapitaliau patvarkyti – bus pilnas sodybas sutvarkymas, todėl tikimės sulaukti daugiau lankytojų – dvigubai daugiau, iki kokių 5 tūkst. ar net šiek tiek daugiau. Bet gal ne per vienerius metus, per kelis“, – teigė B. Kulpinskaitė.

Komplekse žadama įrengti naują infrastruktūrą, suremontuoti namo stogą, fasadą ir vidų, svirno ir ratinės stogus, kiemo šulinį ir sodybos tvoras, sutvarkyti krūmynus, įrengti veją, išvalyti tvenkinį. Be to, ketinama įrengti naują ekspoziciją svirne, sodybą labiau pritaikyti neįgaliesiems.

Be to, sodybos kieme ir sode žadama įrengti pažintinį taką – meninio ugdymosi sodą – kultūros pažinimo lauką kaip bendravimo kelią S. Stanevičiaus šešių pasakėčių vizualiu pagrindu.

„Čia bus naujai įrengta. Nebuvo iki šiol. Dabar galės patekti ir neįgalieji – ne tik turintys fizinę, bet ir regos, psichinę negalią. Galės tuo taku keliauti nenuklysdami“, – pasakojo B. Kulpinskaitė.

„Tose atšakose įsikurs šešios S. Stanevičiaus pasakėčios, pasakojančios apie lietuvių gyvenimo būdą“, – pridūrė ji.

Pasak B. Kulpinskaitės, didžiąją dalį projekto vertės – apie 225 tūkst. eurų – sudarytų Europos Sąjungos lėšos, savivaldybės įnašas siektų beveik 40 tūkst. eurų.

Galutinį sprendimą Raseinių politikai dėl muziejaus ir jo teritorijos atnaujinimo priims tarybos posėdyje rugpjūčio 29-ąją.

Darbų pradžia numatyta kitų metų pirmąjį ketvirtį, o juos baigti planuojama 2026 metais.

S. Stanevičiaus sodyba-muziejus Kanopėnuose yra Raseinių krašto istorijos muziejaus filialas.