PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 23 d. 12:53

Z.Gėlės premijos laureate tapo iš Šiaulių kilusi poetė Kristina Tamulevičiūtė

Šiauliai

Z. RipinskisŠaltinis: Šiaulių rajono savivaldybė


302125

Gegužės 22-ąją į Šiaulių rajono Naisių literatūros muziejų rinkosi 60-ojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai, poetai, poezijos gerbėjai. Tradiciškai šio festivalio metu Naisiuose įteikiama ir poeto Zigmo Gaidamavičiaus–Gėlės literatūrinė premija už pirmąją poezijos knygą.

Naisių literatūros muziejaus vadovė Rita Žukauskienė pasveikino visus taip gausiai susirinkusius į 48-osios Z. Gėlės premijos įteikimo šventę ir priminė, jog tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ šiemet švenčia 60-ąjį gimtadienį, o Z. Gaidamavičiui-Gėlei sukanka 130 metų.

48-oji Zigmo Gėlės premija – 1000 eurų, premijos sertifikatas bei pereinamasis prizas skirtas Šiauliuose gimusiai, o dabar Vilniuje gyvenančiai poetei Kristinai Tamulevičiūtei už knygą „Gyvenimas“.

Apie Z. Gėlės premijos skyrimo komisijos darbą ir sprendimus, vertinant atsiųstas poezijos knygas, papasakojo komisijos pirmininkė, profesorė, humanitarinių mokslų daktarė Džiuljeta Maskuliūnienė. Jos teigimu, iš viso buvo pateiktos septynios poezijos knygos, iš kurių išsiskyrė Kristinos Tamulevičiūtės knyga „Gyvenimas“.

„Labai smagu, kad į literatūrą ateina jaunas balsas, kuris labai, tarsi tradiciškai, bet kartu ir naujai kalba apie moterį, moters likimą, moters pasaulį ir visa knyga taip ir sudaryta tarsi veda per moters gyvenimą nuo mergaitės, nuo vaikystės, nuo jos paauglystės link brandžios moters, kada ji turi tokių sunkių patirčių, kaip vaiko mirtis. Žinoma, neįsivaizduojama moters be raganystės apmastymų. Dar viena tema, kurią autorė gražiai perteikia, tai yra protėvių tema“, – kalbėjo Džiuljeta Maskuliūnienė, Z. Gėlės premijos skyrimo komisijos pirmininkė ir pridūrė, jog knygoje „Gyvenimas“ nemažai pateikta ir šiaulietiškų motyvų.

48-ąją Z. Gėlės premiją už pirmą išleistą poezijos knygą Kristinai Tamulevičiūtei įteikė Šiaulių rajono vicemeras Eimantas Kirkutis, Kultūros skyriaus vedėjas Tomas Vaitkus ir Savivaldybės Kultūros centro direktorės pavaduotoja Rolanda Bitienė.

Laureatė Kristina Tamulevičiūtė padėkojo už dėmesį jos kūrybai ir paskaitė keletą knygoje išspausdintų eilėraščių.

Sausakimša Naisių literatūros muziejaus salė su įdomumu klausėsi atvykusių festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyvių ir poetų – Juozo Šalkausko, Mindaugo Valiuko, Uršulės Toleikytės, Kristinos Tamulevičiūtės, Juzefo Šotkovskio, Daivos Molytės-Lukauskienės, Justo Jasėno, Ievos Gudmonaitės. Savo poeziją pristatė Šiaulių miesto poetas Jaunius Kulnys bei Joniškio literatų klubo narė Regina Briedytė.

Priminta, kad Zigmo Gėlės premija įsteigta Naisiuose, Zigmo Gėlės gimtinėje, 1977 metais tuomečio ūkio vadovo Česlovo Vytauto Karbauskio. Pirmoji premija prieš 48-erius metus įteikta tuomet pirmąją knygą išleidusiai poetei, prozininkei, dramaturgei, vėliau tapusiai Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatare – Vidmantei Jasukaitytei. Šią nacionalinės reikšmės premiją nuo 1992 m. finansuoja ir skiria Šiaulių rajono savivaldybė.

Po renginio, aplankius poeto Zigmo Gaidamavičiaus–Gėlės kapą Sereikių kapinaitėse, Poetų parke, kuriame žaliuoja jau 47 medžiai – poečių pasodintos liepos, o vyrų poetų – ąžuolai, naujoji Z. Gėlės premijos laureatė Kristina Tamulevičiūtė pasodino savo liepaitę, jai talkino Šiaulių rajono savivaldybės vicemeras Eimantas Kirkutis ir kiti šventėje dalyvavę vyrai.


Foto galerija:

r