PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 23 d. 10:18

Ypatinga vasaros šventė Verbūnuose

Šiauliai

Z. Ripinskio nuotr.

Zigmas RipinskisŠaltinis: Šiaulių rajono savivaldybė


310816

Kužių seniūnijos Verbūnų gyvenvietėje, prie ant kalvos esančios koplytėlės jau dvidešimt penktąjį kartą rinkosi verbūniškiai ir aplinkinių kaimų gyventojai į tradicinius Šv. Onos atlaidus.

Tradicija čia švęsti Onines prasidėjo, kai Lietuvos savanorio Prano Trinkos duktė Angelė su Vyru Petru Smalinsku prieš 25 metus iniciavo tą šventę. Buvo sutvarkyta koplytėlė, kapinaitės ir įvyko pirmieji Šv. Onos atlaidai, o paskui metai iš metų žmonės čia rinkosi ir vykdavo šventės.

Šį kartą Šv. Mišias prie koplytėlės laikė Kužių parapijos klebonas Tomas Reinys.

Po Šv. Mišių skambėjo eilės, dainos, palinkėjimai ir sveikinimai. Į susirinkusius, poeto klasiko Justino Marcinkevičiaus eilėmis, kreipėsi šios žemės turėtojo Lietuvos savanorio Prano Trinkos anūkės Neringa ir Gitana Trinkaitės. Jų teigimu: Šv. Ona – duonos ponia, nes kai subręsta rugiai ir verbūniškiai susirinkusius vaišina naujo derliaus kvapnia ir skalsia duona.

Ši šventė sutapo su projekto ”Bažnyčių naktys“ renginių ciklo koncertu, kurio metu Verbūnuose ant kalvelės koncertavo žinomi operos solistai – Eugenijus Chrebtovas ir Sandra Lebrikaitė. Jie atliko lietuvių autorių ir užsienio kompozitorių sukurtas dainas ir arijas.

Renginio metu buvo padėkota šventės organizatoriams, partneriams – Angelei ir Petrui Smalinskams, UAB „Verbūnų duona“, padėkos įteiktos Danutei Felicijai Beleckienei, Onai Norkuvienei ir Adolfinai Stasaitienei.

25-osiojoe Verbūnų vasaros šventėje – „Oninės“, kurios buvo švenčiamos dvi dienas, buvo eksponuojamos meninės fotografijos iš ciklo “Lietuvos bažnyčios“, vyko sportinės varžybos, koncertavo Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro kolektyvai – „Mėtos“, šokių grupė „Daisy“ romansų grupė „Retro“, instrumentinė grupė, pramoginės muzikos atlikėjai – Virgilijus Butkevičius ir Deividas Barstys.


Foto galerija: