PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Rugsėjo 25 d. 09:22

Įvyko XII-asis greitųjų šachmatų turnyras, skirtas Stanislovui Biržiškiui atminti

Šilalė

Šilalės rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šilalės rajono savivaldybė


320364

Rugsėjo 21 d., šeštadienį, Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje vyko XII-asis greitųjų šachmatų turnyras, skirtas Šilalės politiniam ir visuomenės veikėjui, šachmatų entuziastui Stanislovui Biržiškiui atminti. Kasmet šiame turnyre dalyvauja vis gausesnis dalyvių skaičius.

Šiemet „A“ (suaugusiųjų ir pažengusiųjų) turnyras talpino 111 suaugusiųjų ir vaikų, turinčių didesnį nei 1600 FIDE (Tarptautinės šachmatų federacijos) reitingą. Dalyvių amžius – nuo 10 iki 88 metų. „B“ turnyre prie šachmatų lentų sėdo 71 nuo 7 iki 12 metų žaidėjas. Dalyviai atvyko ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Ukrainos. Generalinio rėmėjo Manto Makulavičiaus ir Šilalės garbės piliečio, pirmųjų septynių Vyriausybių ministro gerb. Jono Biržiškio dėka greitųjų šachmatų turnyras išskirtinis savo organizuotumu. Nors turnyras dalyviams visiškai nemokamas, tiek „A“, tiek „B“ turnyrų žaidėjai kasmet laimi daug vertingų prizų. 2024-ųjų metų XII-ojo greitųjų šachmatų turnyro, skirto Stanislovui Biržiškiui atminti, prizininkai buvo apdovanoti ne tik unikaliais rankų darbo trofėjais, taurėmis, medaliais, bet ir piniginiais prizais.

Turnyro idėjos autoriaus ir generalinio rėmėjo Danieliaus Makulavičiaus šeimos įsteigtas prizas nugalėtojui – 300 Eur, asociacijos „Lietuvos keliai“ tarybos nario Manto Makulavičiaus prizas antros vietos laimėtojui – 250 Eur, Gerb. Jono Biržiškio šeimos prizas trečios vietos laimėtojui – 200 Eur. Lietuvos šachmatų paramos fondas prizams skyrė 250 Eur. Dalyviams prizus įsteigė Lietuvos švietimo, sporto ir mokslo ministerija, Šilalės rajono savivaldybė, Pajūrio seniūnija, Šilalės rajono sporto klubo „Dvaras“. Sužaidus varžybų reglamentu nustatytus 9 ratus, „A“ turnyrą jau trečius metus iš eilės laimėjo FIDE meistras Andrey Levitskiy (Ukraina), surinkęs 7,5 taško iš 9 galimų, antras liko tarptautinis meistras Pijus Stremavičius iš Kauno taip pat surinkęs 7,5 taško, trečias – vilnietis FIDE meistras Dmitrijus Chocenka, surinkęs 7 taškus.

„B“ turnyre nugalėjo Dainius Kubilius iš Klaipėdos su 8 taškais. Antras buvo Vėjas Čepauskas iš Gargždų (8 taškai), trečias – Maksim Potapkin iš Klaipėdos (7 taškai). Turnyras pritraukia nemažai ir Šilalės rajono šachmatininkų. Prie stalų šiemet sėdo net devyni Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokiniai (Augustas Tomkus, Šarūnas Tverijonas, Paulius Budvytis, Živilė Tomkutė, Edas Martinkus, Adomas Dombrauskas, Vestina Budavaitė, Rugilė Tomkutė, Stasys Aidanas Šerpetauskis) ir dar aštuoni įvairaus amžiaus Šilalės r. gyventojų. Tarp Šilalės rajono dalyvių „A“ turnyre šiemet stipriausias bijotiškis Antanas Dabulskis, surinkęs 4 taškus, antras – Alis Mačernis iš Šilalės (4 taškai), trečias – pajūriškis 8b klasės mokinys Augustas Tomkus (4 taškai). „B“ turnyre Šilalės r. geriausias žaidėjas – Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokinys Adomas Dombrauskas (mokytojas Tomas Veščiūnas), surinkęs net 6 taškus. Turnyruose labai reikšmingas vaidmuo tenka teisėjams. Nuolatinis vyriausias abiejų turnyrų teisėjas nacionalinės kategorijos teisėjas Algirdas Rauduvė iš Kauno. „A“ turnyre jam talkino nacionalinės kategorijos teisėjas iš Kauno Jonas Ridzvanavičius. „B“ (vaikų) turnyrui teisėjavo nacionalinės kategorijos teisėjas, šachmatų klubo „Dvaras“ vadovas, Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos šachmatų būrelio vadovas Tomas Veščiūnas. Jam talkino teisėjas Audrius Bitinas iš Tauragės. Tiek turnyro atidaryme, tiek teikiant prizus kaip ir kasmet, taip ir šiemet dalyvavo gausus būrys svečių: Šilalės garbės pilietis, pirmųjų septynių Vyriausybių ministras, šachmatų turnyro siela, gerb. Jonas Biržiškis, Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Radvilės Morkūnaitės Mikulėnienės patarėjas Vytautas Vaitiekūnas, asociacijos „Lietuvos keliai“ tarybos narys Mantas Makulavičius, Seimo nariai: Jonas Gudauskas, Jonas Varkalys, Romualdas Vaitkus, Julius Sabatauskas, Giedrius Surplys.

Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos direktoriaus Juozo Žymančiaus organizuotumo, rėmėjų ir gimnazijos bendruomenės sutelktumo dėka visi dalyviai ir jų artimieji tradiciškai buvo pavaišinti žemaitišku kugeliu. Gimnazijoje esantis atminimo prizas – trofėjus pasipildys dar viena pavarde ir einantiems pro šalį primins, kad ten gali būti ir jų pavardė. Sėkmingų ėjimų žaidime ir gyvenime!