PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 5 d. 08:10

Xi Jinpingas pažadėjo per ateinančius 3 metus Afrikai skirti virš 50 mlrd. JAV dolerių

Pasaulis

Xi Jinpingas / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


317058

Kinijos lyderis Xi Jinpingas ketvirtadienį pažadėjo per ateinančius trejus metus Afrikai skirti daugiau kaip 50 mlrd. JAV dolerių (46 mlrd. eurų) finansavimą ir pažadėjo padėti šiame žemyne sukurti bent milijoną darbo vietų.

Xi Jinpingas taip pareiškė, sakydamas kalbą Pekine vykstančio didelio aukščiausiojo lygio susitikimo, į kurį susirinko dešimtys Afrikos vadovų aptarti žemyno ekonominių ir politinių ryšių su Kinija, atidarymo ceremonijoje.

„Per ateinančius trejus metus Kinijos vyriausybė yra pasirengusi suteikti 360 mlrd. juanių (45,78 mlrd. JAV dolerių) finansinę paramą“, – Didžiojoje liaudies salėje sakė jis Afrikos vadovams.

Šią sumą sudarys „210 mlrd. juanių kreditų ir 80 mlrd. juanių įvairių rūšių paramos“, taip pat bus skatinamos Kinijos įmonės investuoti ne mažiau kaip 70 mlrd. juanių, nurodė Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas taip pat pažadėjo padėti „Afrikoje sukurti bent milijoną darbo vietų“.

Kalboje taip pat buvo pažadėta, kad Kinija „suteiks 1 mlrd. juanių (127,2 mln. eurų) neatidėliotinos pagalbos maistu (...) įgyvendins 500 viešosios gerovės projektų ir skatins Kinijos ir Afrikos įmones investuoti ir pradėti verslą abiem kryptimis“.

Kinija, antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, yra didžiausia Afrikos prekybos partnerė ir siekia pasinaudoti didžiuliais žemyno gamtiniais ištekliais, įskaitant varį, auksą, litį ir retųjų žemių mineralus.

„Kinijos ir Afrikos santykiai šiuo metu yra geriausi per visą istoriją“, – ketvirtadienio rytą sakydamas kalbą pridūrė Xi Jinpingas.