REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 6 d. 10:43

Vyriausybės vadovė: Baltijos šalių pasiruošimas sinchronizavimui Europoje vyksta sklandžiai

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


303719

Baltijos šalims rugpjūtį ketinant paskelbti apie planus kitų metų vasarį pasitraukti iš bendros su Rusija ir Baltarusija energetikos sistemos bei prisijungti prie Vakarų Europos, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad pasiruošimą šiam procesui teigiamai vertina ir Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija ENTSO-E.

„Vyksta bendras derinimasis (dėl sinchronizacijos – BNS) su ENTSO-E, kadangi mes ne tik norime prisijungti, bet mus turi priimti. Tas pasirengimas taip pat vertinamas gerai“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė I. Šimonytė, vadovaujanti Vyriausybės sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais priežiūros komisijai.

Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį BNS sakė, kad Baltijos šalims nebėra kliūčių kitų metų pradžioje sinchronizuotis su Europos tinklais, o iki rugpjūčio 7 dienos – pranešti Maskvai apie pasitraukimą iš vadinamojo BRELL žiedo.

I. Šimonytė taip pat pabrėžė, kad procesas vyksta „labai pagal planą“, nevėluojant įgyvendinami tam reikalingi tinklo plėtros projektai: „Yra daug projektų, kurie įgyvendinami ir kurie svarbūs sinchronizacijai, ir tie projektai vyksta laiku.“

„Manau, kad esame gerame kelyje ir galėsime visus sprendimus priimti laiku“, – tikino Vyriausybės vadovė.

Pagal BRELL sutarties sąlygas pranešti apie jos nepratęsimą būtina iki rugpjūčio 7 dienos – likus pusmečiui iki sinchronizavimo bei atsijungimo nuo rusiškos IPS/UPS elektros sistemos.

Pernai rugpjūtį Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo iki 2025 metų vasario sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa. Gruodį tai įtvirtinta Europos Komisijos (EK) bei už energetiką atsakingų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrų deklaracijoje.

Anksčiau sinchronizuotis su Europa buvo numatyta iki 2025 metų pabaigos.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA