PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 28 d. 07:27

Vyriausybė tvirtins siūlymus Seimo sesijai, tarp jų – sutarčių su Rusija denonsavimas

Lietuva

Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


315703

Ministrų kabinetas trečiadienį tvirtins savo siūlymus Seimo rudens sesijai, tarp jų – Lietuvos ir Vokietijos susitarimo dėl bendradarbiavimo gynybos srityje ratifikavimas, sutarčių su Rusija ir Baltarusija denonsavimas.

Anot lydraščio, Krašto apsaugos ministerija ratifikuoti susitarimą siūlys siekdama reglamentuoti Vokietijos pajėgų atvykimą, išvykimą, galimybes patekti į karinės infrastruktūros objektus karinio bendradarbiavimo tikslais, logistinę paramą, mokesčius, švietimo ir medicinos paslaugų teikimą bei kitus aktualius klausimus.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija sieks denonsuoti Lietuvos susitarimus su Rusija ir Baltarusija dėl investicijų skatinimo bei abipusės apsaugos.

Teigiama, jog tai bus daroma atsižvelgiant į principinę Lietuvos poziciją neskatinti investicijų ir verslo ryšių su Rusija ir Baltarusija, tęsiančiomis agresiją prieš Ukrainą ir darančiomis kitus tarptautinės teisės pažeidimus, taip pat į tai, kad 1999-aisiais pasirašytų sutarčių turinys neatitinka standartų.

Vyriausybė iš viso siūlys parlamentui svarstyti 50 teisės aktų projektų paketų.

Dauguma – 40 – projektų susiję su Vyriausybės programos įgyvendinimu, kiti – su ES teisės aktų perkėlimu ar įgyvendinimu, taip pat su Konstitucinio Teismo sprendimų įgyvendinimu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prioritetiniais įstatymo projektais rudens sesijoje įvardija pataisas, susijusias su užsieniečių teisine padėtimi. Ministerija siekia nustatyti, jog užsieniečiai, kurie turi teisę gauti laikinąją apsaugą, iki sprendimo dėl jos suteikimo (nesuteikimo) priėmimo, tačiau ne ilgiau kaip laikinosios apsaugos laikotarpiu, turėtų teisę nemokamai gyventi valstybės ar savivaldybių įstaigų apgyvendinimo vietose ne ilgiau kaip šešis mėnesius.

Tuo metu Susisiekimo ministerija norėtų, kad Seimas peržiūrėtų universaliosios pašto paslaugos reguliavimą. Energetikos ministerija siūlo atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimus, kurie padidintų transporto sektoriaus dekarbonizacijos tikslus bei nustatytų atsinaujinančių išteklių integracijos pramonės sektoriuje reikalavimus.

Aplinkos ministerija – keisti atliekų tvarkymo įstatymą, siekiant užtikrinti efektyvesnį, skaidresnį ir atsakingesnį atliekų, kurių tvarkymui taikomas gamintojo ir importuotojo atsakomybės principas, tvarkymą. Finansų ministerija į parlamento salę atneš Azartinių lošimų įstatymo keitimo siūlymus, o spalį Seimui teiks 2025 metų biudžetą projektą.

Savo siūlymus Seimo sesijos darbų programai dar teikia prezidentas ir parlamentinės frakcijos.

Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną ir truks iki gruodžio 23 dienos.

Per metus parlamentas renkasi į dvi sesijas – pavasario ir rudens.