REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 07:08

Vyriausybė spręs dėl Ignalinos atominės elektrinės pertvarkymo į UAB

Ignalina

ELTA nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


302694

Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar pertvarkyti šiuo metu valstybės įmonės teisinį statusą turinčią Ignalinos atominę elektrinę į uždarąją akcinę bendrovę (UAB). Kaip teigiama, pakeitus statusą valstybė išliks vienintele atominės jėgainės akcininke. Todėl, pasak Energetikos ministerijos, priėmus pakeitimus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą įtraukta bendrovė į privačias rankas pereiti negalėtų.

Šiuo metu už atominės jėgainės veiklą yra atsakinga Energetikos ministerija. Ji, kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, tvirtina Ignalinos atominės elektrinės strategiją, išlaidų sąmatas, nustato rodiklius, skiria bei atšaukia įmonės generalinį direktorių, nustato darbo sutarties su juo sąlygas, renka valdybos narius, vertina jėgainės valdymo organų veiklą.

„Tai lemia, kad įmonės (...) valdybai tenka mažesnė atsakomybė už įmonės veiklos rezultatus ir tai gali turėti įtakos valdybos įsitraukimui į įmonės veiklą, tai yra įmonės veiklos valdymo veiksmingumui“, – skelbia Energetikos ministerija.

Po jėgainės pertvarkymo, kaip teigia projekto iniciatoriai, šiuo metu Energetikos ministerijos vykdomos funkcijos bus paskirstytos tarp įmonės valdybos ir akcininkų. Tačiau valstybė, būdama vienintelė Ignalinos atominės jėgainės akcininkė, ir toliau išlaikys šios bendrovės kontrolę.

Kaip skelbia Energetikos ministerija, pakeitus atominės jėgainės teisinį statusą, jos valdymo organams bus suteikta daugiau pareigų ir atsakomybės, bus geriau kontroliuojama įmonės veikla.

Vyriausybei pritarus šiam Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo įstatymo projektui, jis kartu su lydinčiaisiais teisės aktais bus teikiamas Seimui. Parlamentui pritarus, šie keitimai įsigaliotų nuo 2025 metų sausio 1 dienos.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA