PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 10 d. 13:50

Vyriausybė siūlo, kad energetikos bendrijų statusą norinčios įgyti ne pelno organizacijos turėtų teikti papildomus duomenis

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


308740

Vyriausybė siūlo tikslinti duomenis, kuriuos apie savo veiklą turėtų pateikti atsinaujinančių energijos išteklių bendrijų (AEIB) statusą norinčios įgyti ne pelno siekiančios organizacijos.

Ministrų kabinetas trečiadienį priėmė šį Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą įgyvendinantį nutarimą, kuris numato tikslesnį leidimų išdavimą AEIB norinčioms tapti organizacijoms.

Kaip teigiama Energetikos ministerijos parengtame nutarime, pelno nesiekiantys juridiniai asmenys leidimus išduodančiai Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) turėtų pateikti veiklos dokumentus ir elektrą tokioje bendrijoje norinčių gaminti dalyvių sąrašą. Leidimą gavusios organizacijos įstatymo reikalavimus turi atitikti visą savo kaip energetinės bendrijos gyvavimo laikotarpį, todėl jas siūloma įpareigoti informuoti apie savo duomenų pasikeitimus.

Be to, Vyriausybė nusprendė, kad leidimai plėtoti elektros gamybos pajėgumus turi būti išduodami ir norintiesiems padidinti atsinaujinančius išteklius naudojančios arba hibridinės elektrinės turimą ar leistiną generuoti galią.

Taip pat siūlymu tikslinama, kokiais atvejais turi būti išduodamas leidimas modernizuoti elektrines ar elektros gamybos įrenginius ir kokiais atvejais visi išduoti leidimai yra keičiami.

Numatoma, kad, įstatyme įtvirtinus saulės elektrinių galios reguliavimą, Energetikos ministerija atsisako įgaliojimų vykdyti technologinį ir ekonominį 2 GW (gigavatų) suminę galią turinčių elektrinių vertinimą.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, atsinaujinančių išteklių energetikos bendrijų (AIEB) statusas yra suteikiamas ne pelno siekiančioms organizacijoms, kurių nariai gyvena toje apskrityje, kurioje planuojama statyti elektrinę. Tokiose bendrijose elektra gali būti gaminama tik iš žaliųjų energijos šaltinių.

Piliečių energetikos bendrijos (PEB) turi teisę elektros energiją gaminti tiek iš iškastinio kuro, tiek iš atsinaujinančios energijos šaltinių. PEB dalininkais gali tapti fiziniai ar juridiniai asmenys, tačiau sprendimus bendrijoje priimti teisę turi tik fiziniai asmenys, mažos įmonės ar savivaldybių tarybos.

Energetikos bendrijų statusą suteikia Valstybinė energetikos taryba (VERT).

Kovą Energetikos ministerija kartu su nacionaline plėtros įstaiga „Investicijos ir verslo garantas“ („Invega“) paleido 800 mln. eurų vertės paramą, į kurią įeina ir energetinių bendrijų kūrimo skatinimas.

Energetinių bendrijų kūrimas yra numatytas atnaujintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS).