REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 26 d. 13:54

Vyriausybė Seimui teiks siūlymą kurti efektyvesnę komunalinių atliekų tvarkymo sistemą

Lietuva

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


306565

Trečiadienį Vyriausybė nutarė Seimui įstatymų keitimo paketą, kuriuo siekia sukurti efektyvesnę komunalinių atliekų tvarkymo sistemą, užtikrinti jos finansavimą bei tvarkytojų kompetenciją ir sumažinant verslo naštą vykdant atliekų apdorojimą.

„Vyriausybės vardu teikiame Seimui 6 įstatymų projektą, kuris buvo rengtas gerus 2 metus, tris kartus derintas su visuomene ir dalis buvo išskaidyta dėl skubos ir teikta Seimui, nes turi būti priimta dar pavasarį“, – Vyriausybės posėdžio metu pristatė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot ministro, šiuo įstatymų paketu bandoma sugriežtinti įmonių atsakomybę sutvarkant padangų, alyvos, elektroninės ir transporto įrangos atliekas, kad jos ar jų komponentai neterštų gamtos.

„Iš principo šis paketas apima gaminių, tokių kaip padangų, alyvos, elektroninės įrangos, akumuliatorių, pakuočių, nebenaudojamų transporto priemonių gamintojų ar importuotojų atsakomybės išplėtimą. Mes matome, kad daugelio šių produktų tik pusė yra surenkama ir sutvarkoma. Todėl griežtinama įmonių atsakomybė“, – komentavo jis.

Kaip aprašoma Aplinkos ministerijos parengto Atliekų tvarkymo įstatymo ir lydinčiųjų projektų paketo pažymoje siūloma peržiūrėti baudų dydžius už neteisingos atliekų apskaitos vykdymą, nes dabartinės sankcijos neatgraso nuo neteisėtų veiksmų.

Taip pat šiuo projektu siekiama mažinti administracinę naštą su tabako gaminių su filtrais filtrų, drėgnųjų servetėlių ir oro balionėlių, kurių sudėtyje yra plastiko, viešose vietose randamų šiukšlių tvarkymo finansavimu savivaldybėms.

Šiuo paketu taip pat norima mažinti administracinę ir finansinę naštą, susijusią su dalyvavimu organizuojant ir finansuojant atliekų tvarkymą savo reikmėms.

Taip pat pastebimas poreikis tobulinti teisinį reglamentavimą, nes pagal Europos Komisijos atlikto vertinimo parengtą ankstyvojo perspėjimo ataskaitą Lietuvai kyla rizika nepasiekti 2025 m. komunalinių atliekų paruošimo pakartotinai naudoti ir perdirbimo tikslą.

Norint įvykdyti šiuos tikslus preliminariais Valstybės mokesčių inspekcijos skaičiavimais, deklaracijų ir jas apdorojančių informacinių sistemų pakeitimams atlikti prireiks nuo 80 tūkst. iki 130 tūkst. eurų papildomų lėšų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA