REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 19 d. 13:09

Vyriausybė pritaria Lietuvos kreipimuisi į ES Bendrąjį teismą dėl RRF lėšų

Lietuva

Alfa.lt nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA.LT


305551

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime buvo pritarta Lietuvos kreipimuisi į Europos Sąjungos Bendrąjį teismą (ESBT), reaguojant į Europos Komisijos (EK) dalinį pritaikytą 8,7 mln. eurų sankciją Lietuvos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) plano daliai.

Pritarus kreipimuisi, Teisingumo ministerija bendradarbiaudama su Finansų ministerija parengs ir iki 2024 m. liepos 16 d. ESBT pateiks ieškinį dėl 2024 m. gegužės 6 d. EK įgyvendinimo sprendimo panaikinimo. Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra teigusi, kad EK priimtu sprendimu pasielgė nekorektiškai.

Finansų ministerija dar gegužės pradžioje pranešė, kad reaguodama į EK dalinį pozityvų įvertinimą 142 „Naujos kartos Lietuva“ plano rodikliui, pritaikytą 8,7 mln. eurų sankciją ir gegužės mėnesį planuojamus išmokėti 14,88 mln. eurų, svarstys galimybę kreiptis į ESBT dėl Komisijos veiksmų atitikties instrumento reglamentui.

ELTA primena, kad Europos Komisija (EK) praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius Eltai yra teigęs, kad EK turėtų patvirtinti antrąją RRF fondo lėšų išmoką Lietuvai, kuri bus 222 mln. eurų. Taip pat, pasak jo, nuspręsta „atrakinti“ dar 9 mln. eurų iš įšaldytų 17 mln. eurų.

Finansų viceministrė Vaida Markevičienė vasario pabaigoje sakė, kad antrajame Lietuvos RRF lėšų paskolinės dalies prašyme rizikos nesimato, tad šių metų trečiąjį ketvirtį planuojama prašyti 310 mln. eurų iš EK.

Lietuva pagal „Naujos kartos Lietuva“ planą jau yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų subsidijos lėšų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolos lėšų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA